Hlavní obsah

Dahlmeierová slaví triumf ve Světovém poháru. Koukalová si stupně odstřelila na poslední položce

Aktualizováno

Po desátém triumfu v sezóně už může Němka Laura Dahlmeierová slavit celkové vítězství ve Světovém poháru. Ve stíhacím závodu v Kontiolahti znovu nenašla přemožitelku a s ohledem na škrt dvou nejhorších výsledků ji už nemůže obhájkyně prvenství Gabriela Koukalová dostihnout, i kdyby při finále v Holmenkollenu všechny tři závody vyhrála. Česká biatlonistka ve stíhačce ve Finsku až do závěrečné střelby bojovala o stupně vítězů, ale pak poslala dvě rámy mimo terč a skončila až desátá.

Foto: Český biatlon, Petr Slavík

Gabriela Koukalová v Kontiolahti

Článek

Vítězka sprintu Eckhoffová hned na první střelbě minula jeden terč a dotáhla se na ni čistě střílející Dahlmeierová. Všechny tři české ženy zvládly úvodní ležku bez chyby, což pro Koukalovou znamenalo posun na 9. místo a hodně si polepšily i Vítková a Charvátová.

Po druhé střelecké položce musel vedoucí tandem na trestné kolo a dopředu se k němu vytáhla neomylně pálící Francouzka Aymonierová. Druhou střeleckou nulu si připsala také Koukalová a chytla i běžeckou slinu, takže figurovala už na čtvrté příčce. Po stojce, která střelecky vůbec nevyšla ani Eckhoffové a dvě rány mimo terč ji přidaly závodní porci 300 metrů, šla do čela Dahlmeierová, už sedm sekund za ní opouštěly střelnici znovu čistě pálící Koukalová s Dorinovou-Habertovou. Za nimi byla už téměř dvacetivteřinová díra.

Závěrečná položka rozhodla o desátém triumfu Dahlmeierové v této sezóně. Dorinová-Habertová se udržela na stříbrné pozici i přes jedno trestné kolo. Třetí místo pak mohutným finišem urvala Italka Vitozziová. Koukalová totiž bohužel udělala dvě chyby. „Rány šly hodně vedle, už bylo vidět, že toho má opravdu dost. Únava se kumuluje a bylo to znát, že jí dochází síla. Už to nemělo tradiční drajv Gábiny," hodnotil trenér českých žen Zdeněk Vítek.

Koukalová se vrátila ze střelnice až devátá, na posledním kilometru si pohoršila ještě o jedno místo. „Pro mě ten závěr už byl jen o vůli, chyběla tomu lehkost," připustila česká biatlonistka. Další z reprezentantek Vítková nakonec obsadila 24. místo. Vleže bezchybně střílející Charvátová udělala na stojkách vždy dvě chyby, ale brala nakonec alespoň pár bodů za 34. místo.

Světový pohár v biatlonu v Kontiolahti:
Ženy - stíhací závod na 10 km:
1. Dahlmeierová (Něm.) 29:54,4 (1 trestné kolo)
2. Dorinová-Habertová (Fr.) +16,5 (2)
3. Vitozziová (It.) +19,9 (1)
4. Domračevová (Běl.) +21,9 (3)
5. Fialková (SR) +23,9 (0)
6. Hauserová (Rak.) +27,8 (0)
...10. Koukalová (ČR) +44,8 (2)
24. Vítková (ČR) +1:54,6 (3)
34. Charvátová (ČR) +2:23,4 (4)
Stav SP (po 23 z 26 závodů):
1. Dahlmeierová 1137
2. Koukalová 970
3. Mäkäräinenová (Fin.) 883
4. Dorinová-Habertová 797
5. Wiererová (It.) 651
6. Chevalierová (Fr.) 645
...11. Puskarčíková (ČR) 492
26. Vítková 275

Reklama

Související témata: