Hlavní obsah

TEST: Nike Zonal Strenght Tights aneb Druhá kůže, která vám nic neodpustí

Většina žen se, co se týče běhání, pravidelně obléká do běžeckých legín. Málokdo volí v době, kdy jsou úzké střihy jedním z nejoblíbenějších vůbec, široké kalhoty nebo tepláky. Co si budeme povídat, legíny jsou prostě legíny. Mají za úkol plnit pokud možno funkci druhé kůže a mají minimální odpor větru. I proto je variabilita modelů, látek, střihů ale i inovací téměř nekonečná. My jsme pro vás otestovali novinku firmy Nike, konkrétně nové sportovní legíny, které dostaly název Zonal Strenght Tights.

Foto: nike.com

Nike Zonal Strenght Tights: Druhá kůže pro běžkyně.

Článek
Fotogalerie

Legíny jsou výjimečné zejména inovativním návrhem inspirovaným anatomií těla, konkrétně v kompresních zónách, které jsou přímo v látce a jejichž rozložení vychází z hlavních svalových skupin, které běhání aktivuje. Díky tomu by podle výrobce legíny měly umožnit pohodlný trénink a snížit svalové vibrace.

Nám běžcům nabízí dokonce kompresní místa soustředící se na oblast lýtek, kde je extra opora přímo žádaná. Firma uvádí, že je ale tento typ sportovní pomůcky vhodný na všechny druhy sportu, zejména díky tomu, že počítá s velkou zátěží na stehnech, středu těla i v oblasti hýždí. Co se týče popisu, charakterizuje je také poměrně vysoký pas, který je, co se týče tohoto typu oblečení v poslední době relativně běžný. Ne všem vyhovuje, ovšem faktem zůstává, že se díky němu nestane, že by kalhoty z těla sklouzávaly. Co je ale velmi příjemné, je celkem dost významný detail ‒ legíny jsou absolutně bezešvé.

A teď k faktům. Jak se nosily a jak se v nich běhalo? Testovala jsem velikost M, ačkoliv nosím běžně S. A to z prostého důvodu. Menší velikost ve mně nebudila dojem, že by se mi do ní vešla byť jen jedna noha. Zato velikost M jsem vyzkoušela, nutno dodat, že za ne příliš příjemného praskání látky. Nepříjemný zvuk, který se zdá, jako by naznačoval, že jste si k večeři měli dát o půlku porce méně, s každým obléknutím ztrácí na intenzitě. Za měsíc testování ale nevymizel úplně. Dá se tedy předpokládat, že se legíny stále přizpůsobují postavě. Díky kompresnímu materiálu určitě zvolte o číslo větší velikost, než běžně nosíte.

Jsou příjemné. Doopravdy. Nošení, když už je na sebe obléknete, protože jsou doopravdy velmi elastické a tělo „objímající", opravdu nelze nic vytknout. Chovají se jako druhá kůže, příjemně zpevní svaly, poskytnou pocit podpory, člověku by se skoro při nošení chtělo pomyslet, že si běhá nazdařbůh jen ve spodním prádle. Co mě osobně velmi vyhovovalo, byl vysoký pas sahající nad pupík. Nejsem majitelkou příliš výrazného pozadí a většina kalhot, ať už na sport, nebo na běžné nošení, mi neustále padá, musím si je natahovat, vytahovat od stehen k bokům, zastavit kvůli tomu aktivitu, což je velmi nepříjemné. Ne tak Zonal Strenght Tights. Drží jako přikované, v chladnějším počasí na běh naprosto skvělé. Díky vysokému pasu působí jako ochránce proti prochladnutí ženských orgánů, což považuji za opravdu velký bonus, zejména v často měnícím se jarním počasí, ranních mrazících a odpoledních klesajících teplotách.

PLUSY
jako druhá kůže
„bederní“ zvýšený pas
skvělá absorpce potu
pohyb bez omezení
MÍNUSY
praskání materiálu při oblékání
v 99 % viditelné spodní prádlo
CENA
kolem 3500 korun

Teď se ale dostáváme k mínusům, které bylo v tomto případě opravdu těžké najít. Leč nakonec alespoň jeden zmínit musím. Legíny vám nic neodpustí. Tím „nic" myslím spodní prádlo. Pokud si tento typ sportovních legín pořídíte, je vhodné též investovat do kvalitního bezešvého prádla. Ač jsem vyzkoušela cokoliv ‒ rozumějte spodní prádlo ‒ které nosím běžně, tyto kalhoty tělo kopírují tak důrazně, že je vidět opravdu každý povrch pod nimi. To může být pro některé sportovkyně nepříjemné. Řešit se to dá delším sportovním trikem či mikinou, nebo, jak už bylo řečeno - speciálním bezešvým prádlem, které musí padnout jako ulité.

Tyto běžecké legíny nabízí prodejce v několika barevných variantách (černá, červená, modrá) a v 3/4 střihu nebo v délce po kotníky. Mají praktickou zadní kapsu na bedrech pro uložení drobností a také šňůru v přední části, pro případné stažení pasu. Díky reflexním prvkům budete vidět i v noci.

Reklama