Hlavní obsah

Sparta - Brno 2:3Stav série 0:1Na začátku byla zralá na ručník, přesto Kometa závěrečným obratem triumfovala na Spartě

MinutaMin. Tým Hráč Akce
5. Hlinka 1 : 0
5. Vrána 2 : 0
23. Němec 2 : 1
56. Nečas 2 : 2
57. Mallet 2 : 3
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Po necelých pěti minutách prohrávali na Spartě o dva góly a za kratší konec tahali ještě pět minut před vypršením základní hrací doby. Jenže hokejisté brněnské Komety předvedli v závěru úvodního čtvrtfinálového duelu předkola play off v pražské O2 areně velký obrat a po výhře 3:2 se v sérii ujali vedení 1:0 na zápasy. Druhé utkání je na programu v úterý opět v Praze.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Hokejisté Brna oslavují vítězství 3:2 v prvním utkání čtvrtfinále Generali play off na ledě Sparty.

Článek
Fotogalerie

Kometa, která v pražské O2 areně domácí Spartě podlehla ve všech čtyřech vzájemných zápasech této sezóny, hned v úvodu zaplatila za svou nedisciplinovanost. Bartejs s Gulašim totiž v krátkém sledu vyhodili kotouč mimo hrací plochu, sparťané sice 61 sekund dlouhou dvojnásobnou přesilovku nevyužili, ale v pokračující klasické kapitán Sparty Hlinka hrající jubilejní 150. zápas v play off zužitkoval pas Vrány zpoza brány.

A právě Vrána byl pak o 22 sekund později i u druhého gólu domácích, když šikovně tečoval puk mimo dosah gólmana Čiliaka. Brno bylo jako opařené a po dalších minutách mohlo děkovat právě svému brankáři, že prohrává jen o dva góly. Zejména tutovka Pecha totiž po brance volala.

Ve 14. minutě musel ze hry odstoupit hlavní sudí Pešina, jenž po nešťastném zásahu Formanovou holí do obličeje utrpěl zranění rtu a musel na šití. Až do konce druhé třetiny musel utkání jako hlavní arbitr řídit sám Pražák, od té třetí mu pomohl narychlo povolaný kolega Hodek.

Moravané, kteří v prvním dějství vyslali na gólmana Pöpperleho jen čtyři střely oproti čtyřnásobnému počtu ze strany domácích, si první vážnější příležitost vypracovali až v 16. minutě, Jana Hruška ale Pöpperle vychytal.

V úvodu druhé třetiny si přesilovku pět na tři zahrálo i Brno. Kvapilovi sice dvakrát vzal radost Pöpperle, už v klasické výhodě ale nestačil na pohotovou dorážku Vojtěcha Němce a Kometa byla na dostřel. Pražané se z krátkého útlumu ale rychle oklepali, jenže ztroskotávali na Čiliakovi, tak jako v přesilovce hned dvakrát Vrána, nebo poté Řepík s Hlinkou. Těsně před polovinou základní hrací doby Pöpperle zastavil únik Hrušky pádem pod jeho nohy, kotouč se však dostal k Eratovi, ten ale prázdnou branku trestuhodně minul.

Ve 32. minutě z trestné lavice se vracející Nedomlel zezadu sejmul nic netušícího Kováčika, který se pak svíjel v bolestech na ledě. Na sparťanského beka okamžitě vystartoval Vincour a oba za vzájemnou bitku vyfasoval dva menší a jeden desetiminutový trest. Nedomlel navíc i trest na 5 minut a do konce utkání za napadení Kováčika. Kometa ale dlouhou přesilovku nezužitkovala.

Ve třetí třetině Sparta ubrala na aktivitě a vsadila na důsledné bránění těsného náskoku. Kometa sice měla víc ze hry, do vyložených šancí se ale dlouho nedostávala. Hostující trenéři zkusili proházet formace a to se jim vyplatilo. Do prvního útoku dali k Eratovi s Kvapilem Nečase a právě osmnáctiletý forvard svým prvním gólem v kariéře v play off z hranice brankoviště v 56. minutě vyrovnal.

A za dalších 70 vteřin přišla pro Spartu další rána. Po rychlém protiútoku našel Hynek Zohorna Malleta a kanadský forvard propálil Pöpperleho. Pražané se více než dvě minuty před třetí sirénou odhodlali ke hře bez brankáře, vyrovnání se ale nedočkali, neboť Řepíka fantasticky vychytal gólman Komety.

Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 1. zápas
HC Sparta Praha - HC Kometa Brno 2:3 (2:0, 0:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 5. J. Hlinka (P. Vrána, Kumstát), 5. P. Vrána (Řepík, J. Hlinka) - 23. V. Němec (Vincour, Krejčík), 56. Nečas (Krejčík, M. Erat), 57. Mallet (H. Zohorna, Bartejs). Rozhodčí: Pešina (od 41. Hodek), Pražák - Komárek, Ondráček. Vyloučení: 6:10, navíc Nedomlel 5 min., 10 min. a do konce utkání - Vincour 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 11.517. Stav série: 0:1.
Sparta: Pöpperle - Piskáček, J. Mikuš, Gernát, Nedomlel, Eminger, Švrček, Kalina - Řepík, Vrána, J. Hlinka - Klimek, Smejkal, Buchtele - Forman, Pech, Kumstát - A. Kudrna, Cingel, Uher. Trenéři: Kalous, Veber a Moták.
Brno: Čiliak - O. Němec, Krejčík, Kováčik, Gulaši, Bartejs, Malec, F. Král - R. Erat, J. Hruška, M. Kvapil - Vincour, V. Němec, Zaťovič - Mallet, H. Zohorna, Dočekal - Haščák, Nečas, J. Káňa - Vondráček. Trenéři: L. Zábranský st., Pokorný, Haken a Pešout.

Reklama

Související témata: