Hlavní obsah

San Marino - Česko 0:6Rekordní poločas pomohl, aby trpaslíček schytal šestigólový příděl

MinutaMin. Tým Hráč Akce
17. Barák 0 : 1
19. Darida 0 : 2
24. Barák 0 : 3
26. Gebre Selassie 0 : 4
43. Krmenčík 0 : 5
77. Darida (penalta) 0 : 6
Záznam online reportáže

Zdeněk Pavlis (Serravalle)Sport.cz
Aktualizováno

Z trpaslíka se stal za poločas nebohý trpaslíček, jemuž hrozilo, že v dalším díle kvalifikace o světový šampionát v Rusku schytá ještě větší příděl než na podzim od světových šampionů Němců. S českou reprezentací totiž domácí San Marino prohrávalo už 0:5 a nemohlo si být jisté, kde se počet inkasovaných branek zastaví. Nakonec se Jarolímův tým spokojil se šesti góly, takže získal nejen povinné body, ale také si ve skupině C notně vylepšil skóre.

Foto: Tauber FAČR/Jan, ČTK

Antonín Barák (20) se raduje z gólu proti San Marinu.

Článek
Fotogalerie

Necelá minuta stačila, aby bylo hotovo. I na nejvzpurnějšího trpaslíka by byly dva inkasované údery, které jim během pár desítek sekund zasadil Barák, moc, natož aby se z nich probralo krotké a zdecimované San Marino.

Dvě Barákovy chvíle během pár vteřin

Slávistického záložníka nejdřív vyzval ke skórování Dočkal, jenž mu předložil nahrávku, kterou nešlo pohrdnout, vzápětí si sám Barák zahrál na nezištného nahrávače a Darida se zachoval stejně jako on.

V tu ránu to už nebyl v Serravalle trpaslík, ale malinkatý trpajzlíček čekající na další rány z milosti. Samozřejmě že přišly, když se taktika domácích amatérů tak rychle rozpadla. Byla pochopitelně k uzoufání jednoduchá. Na co se balónem párat? Proč zkoušet nahrávat? Prostě ho odpálit do nejdál od šestnáctky, protože když bude daleko, nebezpečí hrozit nebude.

Jenže po dvaceti minutách už nebyli Cesarini, Rinaldi, Simoncini a ani nikdo z jejich spoluhráčů schopni dojít k půlící čáře, natož se dostat za ni.

A také kus Daridovy smůly

Pochopitelně za to platili. S chutí hrající a střílející Barák jim vstřelil třetí branku, čtvrtou přidal do prázdné brány skluzem Gebre Selassie a kdyby zanedlouho nerezonovala po Daridově trestném kopu jen tyč, mohla jít o půlhodinu snů.

Darida byl vůbec za pecháčka, protože už do přestávky by Baráka svými gólovými trefami trumfnul, kdyby v 37. minutě i podruhé nenapálil pouze tyč. To Krmenčík, jemuž dal trenér Jarolím na hrotu útoku nakonec přednost před Škodou, měl štěstí víc a potvrdil, že se mu v národním týmu mimořádně střelecky daří. Čtvrtý start a těsně před půlí jeho třetí reprezentační zásah, z čehož se rekrutoval nejlepší poločas v historii české reprezentace.

Kanonáda se po půli zasekla

I Vaclík si svůj zásah těsně po přestávce připsal, neboť Zafferani se dostal až před něho, ale s šancí na čestný gól si neporadil. Krmenčík s Barákem dopadli zanedlouho tváří v tvář domácímu brankáři stejně, nevyužity zůstaly i další šance, takže kanonáda se na půlhodiny zasekla.

Darida ji proměněnou penaltou nařízenou za faul na střídajícího Zmrhala mínil oživit, jenže v přehuštěné šestnáctce San Marina už přece jen scházelo víc přesnosti a důrazu, aby Češi atakovali podzimní osmigólovou kanonádu Němců. I tak je to historické české maximum. Fotbalisté poprvé vyhráli venkovní soutěžní zápas o šest gólů.

Kvalifikace MS 2018 - skupina C:
San Marino - ČR 0:6 (0:5)
Branky: 17. a 24. Barák, 19. a 77. z penalty Darida, 26. Gebre Selassie, 43. Krmenčík. Rozhodčí: Tohver - Reinvald, Klaasen (všichni Estonsko). ŽK: Vitaioli, Palazzi, D. Simoncini, Mazza.
San Marino: A. Simoncini - Palazzi, Cesarini, D. Simoncini, F. Vitaioli, Rinaldi (62. Tomassini) - Zafferani, Cervellini (90. Battistini), Domeniconi, M. Vitaioli - Stefanelli (84. Mazza). Trenér: Manzaroli.
ČR: Vaclík - Gebre Selassie, Sivok, Brabec, Novák - Darida - Krejčí, Dočkal, Barák (76. Hořava), Jankto (67. Zmrhal) - Krmenčík (67. Škoda). Trenér: Jarolím.
Další kvalifikační zápasy
Nejlepší poločasy české reprezentace:
26. března 2017: San Marino - ČR 0:5,
7. října 2006: ČR - San Marino 4:0,
30. dubna 2003: ČR - Turecko 4:0,
14. října 1998: ČR - Estonsko 4:0,
17. prosince 1997: ČR - SAE 4:0.

Reklama

Související témata: