Hlavní obsah

Kterak jeden okresní oddíl konečně k pořádné dráze přijde. Návod pro ostatní?

Vanda Kadeřábková-BřezinováSport.cz

Nedaleko od Prahy, s pěkným okolím a přímo hned vedle zámeckého areálu Konopiště. Běžci určitě znají Konopišťskou desítku a nověji i Benešovský běžecký festival, s desítkou a řadou kratších tratí. Pro mne z nedaleké vísky i daleko blíže než do Prahy. Když jsme se přestěhovali, hned jsem se jako atletka pídila, kde je v okolí nějaká atletická dráha. A jaké bylo mé překvapení, když celá Praha-východ, či alespoň „jihovýchod“ opravdovou 400metrovou dráhu ani nemá (!) – a situace není lepší ani v sousedním okrese. Vskutku, v okresním městě není ani jedna atletická dráha, vyjma jednoho malého kousku tartanu někde u základní školy.

Foto: Profimedia.cz

Není už na čase se ptát: Co děti, mají si kde hrát, kde trénovat? (ilustrační foto)

Článek
Fotogalerie

Atleti v Benešově by si dráhu zasloužili

Dráha tu ale v minulosti byla. Zdejší městský stadion má dobrou polohu, a chcete-li si odskočit do terénu všeho druhu, stačí jen přeběhnout „trojku" silnici (je tu sice přechod a snížená rychlost, ale sprinteři a vyznavači adrenalinu jsou přece jen lehce ve výhodě) – a jste v konopišťském areálu. Pamětníci ale vědí, že se tu kdysi kvalitně závodilo a vyrostlo zde pár dobrých atletů. Nyní je tu ale vidět jen podle trochu jinak zelené trávy v místech, kde byla dráha a sektory, že to tak skutečně bylo.

Jinak slouží stadión především fotbalistům, na čemž by jinak nebylo vůbec nic divného. Když se ale před časem místní hráči dostali na čas do první ligy, musel být stadion upraven, aby splňoval prvoligové parametry. Drátěné oplocení kolem trávníku by ani tak nevadilo – aspoň to na dráze neschytáme míčem a klukům nevběhnou na trávník rozverné děti. Obří maxitribuna na protější straně, kde už hodně dlouho nikdo neseděl, však zabrala ovál tak, že tam zůstal jen prostor o šířce necelých dvou drah – sotva na rozklus – a dálkařský sektor zmizel pod střídačkami.

A běžci by tu byli! „Máme v Benešově bezva partu běžců, Benešovský běžecký klub. Scházíme se pravidelně 1-2x týdně, je sranda, dáme si do těla, hecneme se. Teď se úspěšně vrátili kluci z maratonu na Maltě. V květnu se společně chystáme na Vltava Run. O víkendech se vídáme na závodech Běžce Podblanicka," říká Lenka Křížová, má kolegyně a vedoucí trenérka nově vzniklého atletického oddílu, kde nyní společně s dalšími trenéry (Karel Pelikán, Jirka Žaba, Honza Šíma, Anička Vobecká) trénujeme hlavně s dětmi. O prvotní impuls k atletickému restartu v Benešově a celkovou záštitu oddílu pečuje benešovský běžec a atlet Honza Mayer.

Běhoboom není jen slovo!

Děti to tu ohromně baví! „Hned na první hodinu přišlo víc dětí, než jsme jen mohli doufat, a zájem neustává. Momentálně máme základnu asi 70 dětí od 6 do 18 let. Je vidět, že po atletice je v Benešově hlad, a to jsme moc rádi. Děti jsou skvělé a práce s nimi nás všechny moc baví a naplňuje. Čeho se nám nedostává, jsou další trenéři, hlavně ke starším dětem a mládeži, a také prostor. Ale blýská se nám, pevně doufám, na lepší časy, město uvažuje o výstavbě atletického stadionu...," pokračuje Lenka, která si také starý stadion pamatuje ze svých dětských let: „Vím, že jsme ještě jako děti běhali, skákali a házeli na dráze okolo fotbalového stadionu. Pamatuju si ji dobře od nejútlejšího dětství, protože můj taťka tam hrál fotbal a poté i mladé benešovské fotbalisty trénoval a já chodila občas fandit." Atleti a fotbalisté tam byli, podobně jako v řadě dalších menších měst, v symbióze.

Malí atleti tu zatím i bez dráhy dělají vše, co znáte s atletických přípravek: hry, všestrannost, běžeckou techniku, základy skoků, hodů a vrhů. Zatímco velmi malým dětem stačí jakýkoli rovný plácek a pomůcky pro dětskou atletiku, ty větší již skutečně potřebují dráhu a sektory. Na trávě se dobře hrají hry, ale v trsech vyrostlých ze staré škváry, se snadno podvrtne noha. V Benešově funguje řadu let ještě jedna atletika – atletická přípravka při DDM (Dětský dům dětí a mládeže) pod vedením Jany Kahounové, ale i zde děti dorůstají do věku, že za atletikou musí dále do Vlašimi, Prahy, nebo utíkají k jiným sportům. A jako všude, některé děti jsou i zde velmi talentované.

Zázemí nade vše

Bylo by to krásné mít konečně zázemí, prozatím si tedy vypůjčujeme v zimě školní tělocvičny a v létě plac kolem fotbalového stadionu, tedy bývalou atletickou dráhu. " A vypadá to, že by se mladí atleti mohli dočkat, o čemž v tuto chvíli ví nejvíce zakladatel oddílu, Ing. Jan Mayer: „Město Benešov zpracovalo studie na rozvoj sportovišť v lokalitách „Stadion – u Konopiště" a „Sladovka", a nová atletická dráha v areálu Sladovka je již zařazena do investičního plánu na rok 2017/18. V těchto dnech probíhá projednání objemové studie Volnočasového areálu Sladovka, jehož součástí je atletická dráha". Po jejím schválení bude dopracována projektová dokumentace a požádáno o stavební povolení. Při ideálním průběhu se zahájí výstavba na podzim letošního roku. „Město své závazky bere vážně a tak je reálné že atleti, sportovní oddíly, školáci i široká sportovní veřejnost budou atletický stadion využívat v příštím roce", doplňuje zakladatel atletického oddílu v Benešově Jan Mayer.

A to by mohl být takový velký krok pro benešovské lidstvo. Dráha poslouží nejen atletům, ale i školám: jsou tu tři základky a několik středních. V neposlední řadě ji mohou využít hokejisté na suchou přípravu, i další sportovní kluby jako doplněk tréninku.

Reklama

Související témata: