Hlavní obsah

Ti se hledali! Manželský pár ovládl závody v Paříži. Oba zvítězili ve své kategorii

Ačkoli kdysi nějaký chytrák vypustil do světa dezinformaci o tom, že protiklady se přitahují, opak je pravdou. Naopak platí: Svůj k svému. Krásný doklad toho, jak to v realitě opravdu funguje, poskytl o tomto víkendu jeden manželský pár z Keni. Marathon de Paris totiž společnými silami zdrtili neskutečným způsobem. Oba si odnesli prvenství v kategorii, navíc přidali ještě traťový rekord. Budou si mít doma při společných večerech a sklence vínka o čem povídat!

Foto: Profimedia.cz

Tak to bychom měli! Vítězný manželský pár si může gratulovat

Článek

Keňský manželský pár se stal vůbec prvním, kdo v Paříži na maratónu takovýmto způsobem zvítězil, a dost možná i na celém světě. Oba ještě navíc patří spíše k mladším ročníkům, o to je překvapení větší. Paul Kipchumba Lonyangata zvítězil v čase 2:06:10 a ačkoli za poslední dva roky na maratónech nijak výrazně nebodoval, dokázal už triumfovat na maratónu v Šanghaji (před dvěma lety) nebo Lisabonu (před čtyřmi roky).

Jeho manželka Purity Cherotich Rionoripo, třiadvacetiletá rychlonohá gazela, se doposud soustředila na výrazně kratší distance. Až v posledních letech začala vzdálenosti prodlužovat a třetím rokem se soustředí také na maratóny. Její příprava byla, zdá se, dokonalá. Rinoripové se totiž podařilo nastavit nový traťový rekord na 2:20:55 a vylepšit svůj osobák o celé čtyři minuty.

Ani ostatní krajané Rionoripové a Lonyangaty nezaháleli ‒ jak v mužích, tak v ženách nenechali žádné z prvních šesti míst nikomu jinému.

Pařížský maratón patří k největším na světě, ačkoli v šestici Marathon Majors se pro něj místo ještě nenašlo. Letos jej dokončilo zhruba 42 500 běžkyň a běžců. Celkově jde o největší silniční závod Francie s velmi dlouhou historií. Poprvé se konal již v roce 1896 krátce po prvních novodobých olympijských hrách. Na každoroční pořádání si ovšem musel závod počkat až do roku 1976. Závod startuje u notoricky známého Vítězného oblouku a pokračuje po Avenue des Champs-Élysées, vede podél mnoha dominant metropole a končí na Avenue Foch, největší třídě Paříže. Marathon de Paris je nositelem zlaté známky kvality IAAF.

Reklama

Související témata: