Hlavní obsah

Dostal okamžitou výpověď, protože byl na závodech. Nyní žaluje svého zaměstnavatele

Berlín

V německé spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko se odehrál krajně zajímavý případ z oboru pracovního práva a maratónského běhu. Kvůli své účasti na půlmaratónských závodech přišel jeden zdejší zaměstnanec s okamžitou platností o práci. Jak k tomuto podivuhodnému incidentu mohlo dojít?

Foto: Profimedia.cz

Co počít, když vám zaměstnanci utíkají na maratony?

Článek

Po okamžitém vyhazovu se dotyčný bývalý zaměstnanec sbírá z nejhoršího a chystá se vrátit úder. K soudu teď míří jeho žaloba na firmu, že mu neoprávněně dala padáka. Účast na půlmaratónu přeci nemůže být až takový prohřešek, říkáte si určitě. Každý zaměstnavatel by měl být naopak rád, že jeho zaměstnanci běhají, protože mnohé studie opakovaně prokázaly, že sportovně aktivní lidé s lepší fyzickou kondicí jsou také výkonnější na svých pracovištích.

Německá firma ale byla jiného názoru. A vyhodila prý běžce zcela oprávněně. Ten se totiž účastnil závodů v hlavním městě Německa v době, kdy měl být doma na neschopence. Zaměstnavateli se tento přístup nezdál a konal velmi promptně. Teď ovšem sám za svůj postup stane před soudem. Muž se totiž brání faktem, že jej lékaři nechali doma v důsledku psychických potíží. A co dělá běh s psychickými problémy? Léčí a pomáhá, to ostatně dokládají mnohé odborné studie.

Takže to nakonec vypadá, že milý zaměstnavatel ostrouhá. Fyzická aktivita má na lidskou psychiku velmi srovnatelné účinky jako sofistikovaná antidepresiva. Německý tisk dává bývalému zaměstnanci dobré šance a dle sociálních sítí soudě stojí na jeho straně i široká veřejnost. Jak soud nakonec dopadne? Budeme sledovat. Ale i kdyby to dopadlo dobře, vy to doma raději nezkoušejte. Nejsme v Německu...

Na čí straně je podle vás právo a pravda?
Na straně zaměstnavatele.
82 %
Na straně zaměstnance.
15,1 %
Zatím nevím.
2,9 %
Celkem hlasovalo 8029 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Zaměstnavatel
Zaměstnanec
Antidepresiva