Hlavní obsah

Bylo to děsivé, vrací se Neuvirth ke svému kolapsu. Na videu se na něj nikdy nepodívá

Philadelphia/Praha

Deset dní poté, co během utkání NHL proti New Jersey přímo na ledě zkolaboval, se už český hokejový gólman Philadelphie Michal Neuvirth cítí mnohem lépe. Devětadvacetiletý rodák z Ústí nad Labem přičítá své zhroucení nemoci, navzdory které do duelu s Ďábly nastoupil.

Foto: Tom Mihalek, ČTK/AP

Gólman Philadelphie Michal Neuvirth v péči zdravotníků poté, co během utkání NHL s New Jersey zkolaboval.

Článek

Philadelphia v té dobé totiž měla na marodce nemocného brankáře Stevea Masona, z farmy narychlo povolaný Anthony Stolarz se teprve připojoval k týmu, takže Neuvirth prakticky neměl na vybranou.

„Byl jsem jediný gólman, který mohl nastoupit. Ale necítil jsem se dobře. Pral jsem se s chřipkou nebo nějakým nachlazením, měl jsem zánět dutin. Jenže chcete být tvrďák, nastoupit navzdory zranění nebo nemoci. Někdy je ale potřeba být chytřejší," uvědomuje si už Neuvirth.

„Myslel jsem si, že to zvládnu. Dostával jsem do sebe hodně tekutin, před zápasem jsem si dobře zdřímnul a měl jsem za to, že to půjde," vrací se účastník loňského Světového poháru k hodinám před utkáním s Devils.

Motala se mu hlava a viděl dvojmo

V osmé minutě střetnutí ale náhle zkolaboval a na ledě zůstal nehybně ležet více než minutu. „Pamatuju si, že se mi motala hlava a viděl jsem dvojmo," říká Neuvirth. Podle svých slov si úderem hlavou o led přivodil lehčí otřes mozku a poranění krku. Ze stadiónu okamžitě zamířil do nemocnice, z níž byl druhý den propuštěn.

„Podívali se mi na hlavu, srdce, kontrolovali mi i plíce. Všechny testy dopadly dobře, jsem zdravý, což je nejdůležitější. Přesná příčina zhroucení se ale neví. Možná za ni mohly dehydratace a horečka," uvažuje brankář.

Na svůj kolaps se na videu ještě nepodíval a ani to nemá v plánu. „Slyšel jsem o tom hodně, ale abych řekl pravdu, nekoukal jsem se na to. A nemyslím si, že se na to někdy podívám. Bylo to děsivé, spousta lidí se bála," ví Neuvirth.

Všem chce dokázat, jakým je gólmanem

Na právě skončený ročník by nejradši i kvůli jeho závěru co nejrychleji zapomenul. V listopadu kvůli poraněnému levému kolenu vynechal téměř dva měsíce a po návratu na led příliš nezářil.

Úspěšnost jeho zákroků činila 89,1 procent, žádný gólman, který v sezóně odchytal alespoň patnáct zápasů, neměl horší statistiky.

„Byla to těžká sezóna s mnoha vzestupy a pády. Vím, že můžu být lepší a podávat konzistentnější výkony. Vezmu tuhle sezónu jako motivaci, přes léto zamakám, abych byl dobře připraven. Chci všem dokázat, že můžu být tím samým gólmanem jako v minulé sezóně," věří si Neuvirth.

Smlouvu má, zůstane ale ve Philadelphii?

S Flyers má platný kontrakt ještě na dva roky. Jistotou, že zůstane, ale nedisponuje. Stolarze si Letci totiž nejspíš podrží, Mason se sice v červenci stane nechráněným volným hráčem, generální manažer Philadelphie Ron Hextall však nevyloučil, že mu nabídne prodloužení smlouvy.

V červnu navíc dojde na rozšiřovací draft, kdy si nový tým NHL z Las Vegas bude vybírat hráče, které si ostatní kluby neochrání. A generálním manažerem Vegas je George McPhee, který si v roce 2006 vybral Neuvirtha v draftu pro Washington.

„Nemyslím na to. Naučil jsem se zaměřovat jen na věci, které můžu ovlivnit. Poletím domů, v létě budu tvrdě trénovat a doufat, že se sem v srpnu vrátím jako hráč Philadelphie. Kluky i mužstvo miluju, je to skvělá organizace. Když jsem teď byl nemocný, krásně se tu o mě všichni starali. Opravdu prvotřídně," pochvaluje si Neuvirth.

Reklama

Související témata: