Hlavní obsah

Češi fandí Rudým ďáblům! V semifinále jdou na Celtu Vigo

Nyon

Čistě pragmatický pohled. Češi se stávají velkými fanoušky Manchesteru United a Ajaxu Amsterdam! Právě tyto dva renomované kluby totiž mohou českého šampióna posunout přímo do základní skupiny příštího ročníku fotbalové Ligy mistrů. Los v Nyonu rozhodl, že Manchester se v semifinále Evropské ligy utká s Celtou Vigo a Ajax narazí na Lyon. Semifinále se bude hrát 4. a 11. května, finále 24. května ve Stockholmu.

Foto: Jason Cairnduff, Reuters

Henrik Mchitarjan (uprostřed) a Marcus Rashford oslavují úvodní gól na Old Trafford v odvetě proti Anderlechtu.

Článek

Ideální scénář je jasný. Letošní šampión české fotbalové ligy bude fandit, aby si vítězové Ligy mistrů i Evropské ligy zároveň zajistili postup do Champions League také ze svých domácích soutěží. Pouze v takovém případě se český mistr jako náhradník také posune rovnou do základní skupiny milionářské soutěže.

Komu Češi v EL ještě fandí:
Ajax Amsterdam - Je v nizozemské lize druhý a na přímý postup do LM ztrácí 1 bod.
Manchester United - V Premier League na postup do LM ztrácí 6 bodů a má dvě dohrávky k dobru.

Zatímco v Lize mistrů je tento předpoklad velmi pravděpodobný, Evropská liga dělá Čechům vrásky.

Los semifinále Evropské ligy:
Ajax Amsterdam - Olympique Lyon
Celta Vigo - Manchester United
Zápasy se budou hrát 4. a 11. května.

Ze čtyř semifinalistů jsou z jejich pohledu jen dva nadějní. Lyon a Celta Vigo jsou v domácích soutěžích ze hry, zbývají už jen Manchester United a Ajax Amsterdam. Také oni jsou ovšem momentálně ve svých zemích mimo příčky zaručující přímý postup do Ligy mistrů.

Sparta už ze hry reálně vypadla, českým šampiónem tedy bude buď obhájce Plzeň, nebo Slavia. A účast ve skupině Ligy mistrů může vynést nějakých 450 miliónů korun!

Finále Manchester - Ajax není vyloučeno

Těžko říci, jaké složení semifinálových dvojic by bylo z českého pohledu nejlepší. Los v Nyonu každopádně připustil scénář, že by se dvě mužstva slibující naději pro české zájmy mohla utkat až ve finále. Pak by samozřejmě byla jistota, že jedno z nich získá trofej. Zbývala by pak už jen podmínka, aby vítěz uspěl také v domácí lize.

Manchester United totiž čeká v semifinále Celta Vigo. Druhou dvojici tvoří Ajax Amsterdam v kádru s Václavem Černým a Lyon.

Reklama