Hlavní obsah

Sparta - Plzeň 2:0Sešívaní děkují! Sparta zlomila komplex Viktoria a nabízí titul rivalovi

MinutaMin. Tým Hráč Akce
32. Šural 1 : 0
37. Karavajev 2 : 0
Záznam online reportáže

Praha

Hořký letenský paradox. Teprve po třech letech fotbalisté Sparty zase porazili Plzeň, největší radost z toho ale má rivalská Slavia... Letenští v dohrávce 25. ligového kola zvítězili 2:0, takže dál drží třetí místo. Plzeň se ovšem pět kol před koncem soutěže propadla na druhou příčku a režii bitvy o titul přebírá vedoucí Slavia, na niž Viktoria ztrácí dva body.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Milan Petržela (vlevo) z Plzně a sparťan Michal Kadlec.

Článek
Fotogalerie

Základní sestavy obou rivalů nabídly pár překvapení. Letenští neměli ani na lavičce zraněného reprezentačního brankáře Koubka a mezi tyče se teprve podruhé v ligové sezóně postavil zkušený Bičík. K premiéře v české soutěži pak vyběhl Rumun Vatajelu. Viktorii se uzdravil kapitán Hubník, přijela však bez zraněného Zemana. Poprvé od května 2015 se v nominaci na ligový zápas objevil smolař Pilař, který usedl na lavičku hostů.

Muž ve svítivě růžovém brankářském dresu rázně vstoupil do vývoje zápasu hned ve 4. minutě. Kadlec předvedl další z řady sebevražedných sparťanských minel v obraně, Krmenčík vypíchl míč Holkovi a uháněl sám na gólmana. Na tři své trefy z posledních dvou vzájemných duelů ovšem nenavázal. Zvolil nedůrazné zakončení a Bičík jeho sólo zlikvidoval.

Domácí tedy šok přestáli a začali hrozit. Šural nejprve technickou střelou protáhl Kozáčika, pak jen těsně jeho branku přestřelil. Lafata pak hraničním zákrokem obral o míč Hubníka a měl podobnou tutovku jako Krmenčík, ani on však sólo nedotáhl do zdárného konce. Protestují Hubník se vyžlutil pro další zápas s Duklou.

Oba aktivní sparťané se dočkali ve 32. minutě. Lafata se osvědčil jako podhrotový špílmachr z nouze, přesně odcentroval do šestnáctky a Šural hlavou otevřel skóre. Plzeň zareagovat nedokázala a hned za pět minut schytala druhý úder. Vatajelu rozjel na křídle akci, Šural vysunul Konatého a po jeho finální přihrávce doklepával Karavajev míč do prázdné branky.

Sparta měla navíc i štěstí, když Kovaříkův centr z přímého kopu nikým netečován doplachtil až na tyč. Přetížená však byla především obrana Viktorie, po Vatajeluově nabídce Kadlec na zadní tyči branku jen těsně minul.

Skóre se mohlo měnit i brzy po přestávce. Nejprve plzeňský Hrošovský jen těsně minul Bičíkovu svatyni, na druhé straně pak Lafata z voleje trefil břevno. Za dalším gólem šel i Šural, obhodil si Hubníka, ale jeho ránu v poslední chvíli zblokoval Limberský.

Plzeň marně hledala sebejistotu z minulých vzájemných duelů. V jejím tápání tak trochu zapadl velký Pilařův návrat na trávník po dvou letech.

Fotbalová liga - 25. kolo:
Sparta Praha - Viktoria Plzeň 2:0 (2:0)
Branky: 32. Šural, 37. Karavajev. Rozhodčí: Zelinka - Nádvorník, Paták. ŽK: Konaté, Vácha - Hubník, Bakoš. Diváci: 16 830.
Sparta: Bičík - Karavajev, Holek, Mareček, M. Kadlec - Sáček, Vácha - Konaté (90. Čermák), Lafata (90. Havelka), Vatajelu (89. Zahustel) - Šural. Trenér: Rada.
Plzeň: Kozáčik - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela (69. Pilař), Bakoš, Kovařík (46. Kopic) - Krmenčík (57. Poznar). Trenér: Bečka.

Reklama

Související témata: