Hlavní obsah

Elitní atlet poplival svou závodní obuv

Etiopský elitní běžec a druhý nejrychlejší maratónec planety Kenenisa Bekele poplival své nové závodní boty a dal jim hlavní vinu za skutečnost, že v neděli nezvítězil v prestižním Londýnském maratónu. Prý si odnesl puchýře. A druhé místo s časem 2:05:57 s devítivteřinovou ztrátou na keňského vítěze Daniela Wanjiru. Nejpikantnější je na celé události fakt, že jím haněné boty jsou speciálky, v nichž by už za pár týdnů měla být na maratónské distanci překonána dvouhodinová hranice.

Foto: Profimedia.cz

A Bekele už možná přemýšlí, na co se vymluví příště...

Článek
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Londýnský maratón

Bekele obvinil špičkové boty Nike Zoom VaporFly Elite z toho, že se mu nepodařilo vyhrát maratón v Londýně. Čtyřiatřicetiletý běžec měl ještě zhruba v polovině závodu nakročeno k cestě za novým světovým rekordem, když následně zpomalil a propadl se startovním polem. Podařilo se mu ale zázračně „vstát z mrtvých" a do cíle vpadnout v patách vítězi na druhém místě. Později podal novinářům vysvětlení, že za všechno mohly puchýře z nových bot.

Bekele obul prestižní rekordmanské boty, které firma jinak střeží jen pro své tři koně z teamu Breaking2 Kipchogeho, Tadeseho a Desisu a vyrábí jim je přímo na míru. Ze zpráv zatím není známo, zda toto byl případ i u Bekeleho.

„Používal jsem nové boty. Mezi 15. a 20. kilometrem mi obuv začala odírat nohy a mně se začaly dělat puchýře. Boty způsobovaly, že má chodidla neměla optimální pozici," řekl Bekele reportérům. „Změnil jsem styl, abych si šetřil nohy," uvedl dále atlet. Šest kilometrů před cílem závodník znovu nalezl své vnitřní síly, přidal na tempu a dosáhl velmi pěkného výsledku. V cíli si ovšem stěžoval na bolesti hamstringů.

Oficiální vyjádření zástupců firmy se zatím získat nepodařilo. Čtyřiadvacetiletý Wanjiru startoval v Londýně prvně. Bekeleho trampoty jej prý nijak neovlivnily. Cítil se údajně dobře připravený a vítězství sebevědomě očekával.

Reklama

Související témata: