Hlavní obsah

Transformace v trail-runnera

Praha

Také patříte k běžcům upřednostňujícím zpevněné cesty a rychlé betonové nebo asfaltové povrchy? Možná se zbytečně okrádáte o skvělé zážitky. Buďte inovativní, buďte otevření, buďte trail-runnery!

Foto: Profimedia.cz

Terén zaměstná vaši pozornost na sto procent.

Článek

Trail-runner je člověk, potažmo běžec upřednostňující dobrodružství lesů, kopců, hor, pouští... Než si ale začnete špinit tenisky cizokrajným bahnem, zkuste to nejdřív s tím, co máte nejspíš za barákem. Nahlédněte do světa běhu, který není o vzdálenostech nebo rychlosti!

Základní pravidlo říká, že nejlepší trail je ten, na nějž jste právě vyběhli. Prozkoumejte zapadlé cesty mezi stromy a křovím, o jejichž tušení jste měli doposud jen velmi mlhavé představy. Určitě existuje pěkná stezka podél řeky protékající vaším městem, lze oběhnout pole a remízky za vaším sídlištěm. Kolik parků a zelených ploch se vám podaří propojit během, než se od svých dveří dostanete k těm od firmy?

Vybavení na trail-running nepotřebujete v podstatě žádné. Snad kromě bot. Najděte si nějaké lehké a prodyšné, s odpovídajícím typem podrážky. Až se vám na ně nalepí bahno, ještě stále je unesete. Až vám do nich nateče potok, zase snadno vyteče. Někdo snese nějaký ten škrábanec nebo bahenní stříkanec na svých dolních končetinách, někdo naopak dává za všech okolností přednost dlouhým elasťákům, které nohy v terénu ochrání od nejhoršího. Do vzdálenosti nějakých 15 až 20 kilometrů si nemusíte dělat starosti s nějakými lahvemi, camelbaky nebo energetickými výdobytky petrochemického průmyslu. Nepotřebujete je.

Silničáři pilují techniku, dbají na správný styl, rychlost a negativ split. Trailaři spíše vyzývají nakloněné roviny. Vyběhnu ještě támhle ten kopec? Dokážu tenhle sráz také rychle seběhnout? Dokážu udržet rychlost i támhle v tom podrostu? To jsou otázky, které si klade pravověrný trail-runner. Zapomenete na pace, kalorie a začnete si jen užívat. Terén vás nenechá myslet na hlouposti a vyžádá si vaši plnou pozornost. Za odměnu pro vás bude mít menší rázovou zátěž kloubů a větší spalování tuků.

Každý trail je takové mini-dobrodružství. Až jednou opravdu zakusíte, budete chtít víc. Možná si časem založíte nějakou vlastní trailovou skupinu (běžeckou, ne hudební, i když kdo ví, k čemu všemu vás to bude inspirovat) nebo se zúčastníte závodů, kde k povinnému vybavení patří stan. Možná vám někdy nepřijde jako vůbec špatný nápad běžet celou noc někde v horách jen za svitu čelovek. Možná se za svitu měsíce transformujete v trail-runnery a cestu zpět na asfalt už nikdy nenajdete...

Reklama

Související témata: