Hlavní obsah

TEST: Běžecké boty Saucony Freedom ISO ‒ sníst, nebo nazout?

René KujanSport.cz

Když se mi Svobody, jak zní překlad jejich původního jména, dostaly do ruky, ihned mě upoutala oranžovo-žlutá průsvitná podrážka a z koutku úst se vyřinula slina. Tyhle boty v mé mysli otevřely nějaké dávno zarezlé dveře, za nimiž se krčily vzpomínky staré téměř čtyři desetiletí. Pouť u nás v městečku, kolotoče, střelnice, cukrová vata ‒ a žužu. Žužu, ano, to je ta věc, co mi ji podrážka připomíná! Jen pomalu a neochotně vytrhávám svoji zubní protézu z gumy podešve a uvědomuju si, že bych měl v botách raději běhat. Stálo to za to? Byl to zážitek? Bylo to poběhání vážně žůžo?

Foto: René Kujan, Sport.cz

Běžecké boty Saucony Freedom ISO: na silnici jako hopík v kumbále.

Článek
Fotogalerie

Aniž bych chtěl být nějak nezdravě patetický, výrobce Saucony z indiánské Ameriky mi dělá v poslední době vážně radost. V zimní sezóně svými červeno-černými válečnými břitevníky Razor a teď tohle?! Ta bota je krásná, o tom žádná. Ale ona je i taková zdravě neposedná. Od prvních kilometrů v ní si všímám, že moje nohy pracují nějak jinak. Odskakují od asfaltu, jako bych byl nějaká antilopa. Něco musí být s tou podrážkou!

Už dříve jsem zaznamenal, že Saucony se nebojí jít do věcí úplně jinak než všichni ostatní. Platí to hned o svršku. „Knit" (vysoce strukturovaná „pletená" tkanina, odolná, přizpůsobivá, často z jediného vlákna) už dnes používá každý, kdo chce ve světě běhu za něco stát. Ale tady jdou na to také po svém. Jednolitý svršek přechází do jedenácti výběžků, které tvoří záchytný systém pro ploché tkaničky. Futuristicky vyměkčený jazyk vytváří vlastně celou svoji jednolitou platformu vystupující zpod svršku a objímající celý nárt. Krása. Nemá šanci se při běhání někam posouvat, žvachlat se a působit neplechu. Po nákupu vás v krabici překvapí i pytlíček s dalším párem tkaniček. Standardní tyrkysové můžete vyměnit za žluté, hezky korespondující se žlutou částí podrážky.

Bota je stavěna hlavně pro ty s neutrálním došlapem (a sklony k minimalismu). Špička je dostatečně široká, knitová úprava svršku se přizpůsobí noze. Pata je podepřena jen velmi zlehka ‒ měkkým a příjemným support framem. Špička je zesílena ochranným gumovým nástřikem. Výrobce nešetřil ani na reflexních prvcích, které jsou ovšem na této botě na první pohled velmi nenápadné. Při nasvětlení na vás ale ze tmy ihned zamrká dvojice poměrně velkých reflexních log po stranách boty a jedno další na patě.

Podrážka je na botě asi úplně nejzajímavější. Až překonáte ‒ stejně jako já ‒ prvotní touhu ji sníst, zjistíte, že je z dobře vyvážené gumy (výrobce jí říká everun) a Freedomy jsou první z kolekce, které ji mají po celé délce boty. Co myslím tou „vyváženou" gumou? Dobrá absorpce nárazů skloubená s dobrou odezvou, odrazem od podložky po dopadu. Všechny ty řeči o návratu energie, energetické úspoře, báječném odrazu a další pochopíte přesně v okamžiku, kdy si nazujete Svobody a vyběhnete jako byste pod chodidly měli hopíky. No ano, další reminiscence na poutě: hopík = malá gumová kulička, se kterou když jste jednou pořádně praštili o zem v malé uzavřené místnosti, užili jste si spoustu legrace.

PLUSY
esteticky na výši
velmi pohodlný svršek
atypický pohodlný jazyk
vysoce nadstandardní návrat energie dopadu
výrazné reflexní prvky
na výběr tkaničky dvou barev
měkká pata
drop 4 mm
MÍNUSY
vyšší cena
HMOTNOST
527 gramů (pár, pánská 42)
CENA
4949 korun

Podrážka potěší vyznavače minimalismu. Má drop jen 4 milimetry. Celý její už zmiňovaný průsvitný povrch zářivých barev utváří semknuté šiky drobných obdélníkových výstupků uspořádaných do protisměrných véček. Pouze ve střední části zadní poloviny podrážky vystupuje na povrch podkladová vrstva bílé barvy. Pata je jen mírně seseknutá na vnějším okraji.

Celkově působí Freedomy esteticky velice vymazleně a běh v nich je prostě za odměnu. Jestli ten výrazný hopíkový efekt vydrží po celou dobu životnosti bot (a nic nenasvědčuje tomu, že by to tak nemělo být), bude to vážně pecka. Na pohled vypadají vcelku robustně, ale hmotnost je ve skutečnosti příjemně nízká. Přes sto nalítaných kilometrů zanechalo jen malé stopy na vnější hraně podrážky a pod klouby prstů. Překvapivě vůbec žádné na patě. Celkově řadím tento výrobek do kategorie „bota k sežrání". A domnívám se, že právem. Velmi pohodlná, rychlá bota, která navíc velmi dobře vypadá. Její cena tak bude patrně to jediné, co vás na ní potrápí. Necelých pět tisíc korun je vážně dost. Ale co když je cena vyvážená dost dobrým požitkem? Freedom for all!

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:
• Saucony Freedom ISO

Reklama

Související témata: