Hlavní obsah

Plíšková - Čeng Saj-saj 7:5, 6:2Karolína Plíšková vyhrála nad Číňankou Čeng Saj-saj. Siniaková se Šafářovou končí

Aktualizováno

Česká tenistka Karolína Plíšková vyhrála v prvním kole French Open nad Číňankou Čeng Saj-saj. Turnajová dvojka zvítězila po setech 7:5 a 6:2. Tenista Jiří Veselý už má první kolo za sebou, když na pařížské antuce zvítězil nad čtrnáctým nasazeným Jackem Sockem z USA 7:5, 7:5 a 6:3. Nyní se utká s Britem Aljažem Bedenem. Ze hry je naopak Kateřina Siniaková, která prohrála 1:2 na sety s Ruskou Jekatěrinou Alexandrovovou, i Lucie Šafářová. Ta podlehla 0:2 na sety Veronice Cepedeové z Paraguaye.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Karolína Plíšková postoupila do 2. kola French Open, když vyhrála nad Číňankou Čeng Saj-saj po setech 7:5, 6:2.

Článek
Fotogalerie

"Začátek byl z mé strany hodně nervózní, ale jsem ráda, že jsem postoupila. Věřím, že se ve druhém utkání zlepším," řekla na dvorci Plíšková a chtěla by konečně postoupit na French Open do 3. kola. "To by bylo dobrý to prolomit. Loni jsem nepřešla ani první, tak teď jsem udělala první krok. To je nejdůležitější a může se stát cokoli. Jsem o rok starší, zkušeností mám víc a hlavně na grandslamech," doplnila.

V prvním setu loňská finalistka US Open častěji chybovala a za stavu 4:5 dokonce bránící soupeřka podávala na zisk první sady. "To nebylo úplně příjemný, ale musím říct, že ona mi pak hodně pomohla. Já jsem nezahrála žádnou pecku, ale ona dala nějaké chyby. Taky to na ni trošku dolehlo," vysvětlila Plíšková, proč ztrátu setu odvrátila a vyhrála 7:5.

Ve druhém dějství Plíšková od stavu 2:2 získala díky razantní hře čtyři gamy v řadě a zápas ukončila po důrazném bekhendovém returnu. "Ve druhém se moje hra trochu zlepšila. Hrála jsem agresivněji a lépe se hýbala," řekla Češka.

Veselý se do toho pokusí šlápnout

"Hraju na slušné úrovni. Všechny zápasy v posledních týdnech byly dobrý. Na antuce se mi letos daří dobře. Je potřeba udělat nějaký průlom, trefit nějaký větší výsledek. Proč ne tady? Pokusím se do toho šlápnout," řekl Veselý novinářům.

Se Sockem hrál vyrovnaně už na nedávném turnaji v Římě, kde ale prohrál v tie-breaku třetí sady. Na kurtu číslo 14 v areálu Rolanda Garrose se lépe vyrovnal s nepříjemným horkem a k výhře si pomohl sedmi esy. Odvrátil devět z 11 brejkbolů soupeře, kterému vzal pošesté servis v poslední hře zápasu.

Socka porazil poprvé po třech prohrách. "Recept jsem na něj víceméně znal, akorát jsem nebyl schopný si vytvořit tolik šancí. Antuka je pro mě asi nejlepší povrch, jak se mu dostat do bekhendu, který má výrazně horší než forhend," řekl Veselý.

Třiadvacetiletý český tenista si nechal po druhém setu protáhnout na dvorci krční páteř. "Před třemi dny jsem dostal nějakou virózu, bolí mě v krku i za krkem. Myslím, že je to trochu spojené i s tou nemocí, ale držím to," zaklepal Veselý a dodal: "Doufám, že to nejhorší mám za sebou a budu dál stoprocentně připravený."

Sock si na zápas nepřinesl rakety

Zápas začal legračně, jelikož Sock přišel na kurt a nepřinesl si rakety. "Ještě jsem něco takového nezažil, je to poprvé," smál se Veselý, ale i on měl přitom namále. "Před zápasem jsem se šel rozcvičovat a trenér mi moje rakety přinesl do bagu, takže jsem se pousmál, že jsem na to málem zapomněl já a nakonec to byl on."

Výhrou nad světovou patnáctkou Sockem si levou rukou hrající Veselý připsal první vítězství nad tenistou z elitní dvacítky od loňského Wimbledonu.

Na French Open se Veselý dostal do druhého kola i v roce 2014, ale dál nikdy neprošel. Šanci to změnit bude mít 57. hráč světa proti Bedenemu (52. v pořadí ATP), kterého v jediném vzájemném utkání předloni porazil na antuce v Casablance.

"Rozhodně to je hratelný soupeř, ale nesmíme zapomenout, že má výbornou formu. Vyhrál tři challengery a v Budapešti udělal z kvalifikace finále. Má spoustu vyhraných zápasů i sebevědomí a pohody a nemá co ztratit. Když se ale budu držet taktiky, kterou si s trenérem určíme, rozhodně šance mít budu," věřil Veselý.

Siniaková ve dvouhře skončila

Tenistka Kateřina Siniaková prohrála na French Open i při třetím startu hned v prvním kole. Fedcupová reprezentantka podlehla na pařížské antuce Rusce Jekatěrině Alexandrovové 4:6, 6:2 a 2:6.

Proti Alexandrovové (86. v žebříčku WTA), která žije a trénuje v Praze, začala Siniaková ztrátou servisu v první hře. Brejk sice získala vzápětí zpět, ale na další prohrané podání už neodpověděla. Ve druhém setu soupeřku jasně přehrála, ale ve třetím setu ztratila od stavu 1:1 čtyři hry a už se do zápasu nevrátila.

Na grandslamech prohrála Siniaková v prvním kole poosmé z 11 startů. Nejdále se dostala ve Wimbledonu, kde loni hrála třetí kolo.

Nevedlo se ani další české tenistce - Lucii Šafářové. Ta ztratila první sadu s Veronikou Cepedeovou 1:6, a když ve druhé prohrávala už 0:5, schylovalo se k debaklu. Šafářová ale potuponého kanára neschytala, snížila na 4:5, pak ovšem její soupeřka při vlastním servisu zápas ukončila. Předloňská finalistka prohrála v úvodním kole na Roland Garros při svém třináctém startu počtvrté v kariéře, poprvé od roku 2013.

Výsledky českých tenistů na grandslamovém French Open
Dvouhra žen - 1. kolo
Karolína Plíšková (2-ČR) - Čeng Saj-saj (Čína) 7:5, 6:2
Siniaková (ČR) - Alexandrovová (Rus.) 4:6, 6:2, 2:6
Šafářová (ČR) - Cepedeová (Par.) 1:6, 4:6
Dvouhra muži - 1. kolo
Veselý (ČR) - Sock (14-USA) 7:5, 7:5, 6:3
Výsledky dalších pondělních zápasů najdete ZDE

Reklama