Hlavní obsah

TEST: Sportovní hodinky Garmin Forerunner 35 ‒ jednoduchý a účinný

René KujanSport.cz

Běhání bez sledování družic GPS si dnes jen málokdo umí vůbec představit. Všichni dnes potřebují vědět, kolik uběhli, jakou rychlostí, s jakou kadencí a jakou srdeční frekvencí. Samozřejmostí je alespoň virtuální běžecký deník načítající kilometry za týden, měsíc či rok a vyhodnocující mnoho dalších položek. Americká značka Garmin vrhá na trh stále lepší a dokonalejší stroje. Ty ale mají zpravidla jednu nevýhodu. Nejmodernější technika = nejmodernější cena. Forerunner 35 je jednodušší stroj s rozumnou cenou. Co všechno umí? Překvapivě docela dost.

Foto: garmin.com

Sportovní hodinky Garmin Forerunner 35 jsou k mání v několika barvách.

Článek
Fotogalerie

FR 35 jsou běžecké hodinky se zabudovanou GPS a optickým měřením tepu přímo z ruky. Jsou malé, lehké, s velice příjemným páskem. Ačkoli patří mezi levnější položky výrobního spektra navigačního giganta, zvládnou ze všemožných hledisek proměřovat vaše aktivity, v mnohém nahrazovat přísného trenéra, fungovat jako běžné náramkové hodinky, ale i fitness náramek sledující vaše zdravotní parametry, i když je zdánlivě „v klidu".

V menu najdete hned pět přednastavených sportovních režimů, mezi nimiž lze snadno přepínat a pro každý z nich provést individuální nastavení. My se samozřejmě zaměříme především na běhání, které lze sledovat jak venku, tak uvnitř na páse. Překvapivě i u tohoto jednoduchého modelu najdeme možnosti nastavení intervalů pro běh/chůzi (vhodné pro úplné začátečníky), virtuálního partnera (ten nám hlídá předem zvolenou rychlost v min/km) a nadefinovat si můžeme i jednoduchý intervalový běh o stejných úsecích a meziklusech.

Alerty, upozornění tady fungují jak na čas nebo vzdálenost, tak také na kalorie nebo srdeční frekvenci. Hodinky vám například mohou ohlídat, abyste nepřesáhli tep 130 nebo vám dají vědět, až odběhnete svoje denní penzum 8 kilometrů. Navíc se tady setkáme i s možností akustického i vibračního upozornění, což bylo donedávna doménou jen těch nejdražších modelů.

K dispozici jsou standardně dvě obrazovky o třech různých datových polích, která si můžete libovolně navolit. K dispozici je celkem 11 nejrůznějších údajů časových, délkových, rychlostních, výkonnostních či srdečních. Potěší určitě i možnost aktivovat automatickou pauzu, která zastaví stopky pokaždé, když se třeba nuceně zastavíte na semaforech nebo budete čekat, až se přes vaši cestu otevřou závory.

FR35 také umí automatické měření kol. Možnost je ale také měřit jinak dlouhá kola manuálně pomocí stisku příslušného tlačítka. Zároveň si můžete vybrat, zda je pro vás relevantnější rychlost v km/h nebo v min/km.

Pokud v dnešním světě nemá nějaká technická věc modrý chrup, jako by vůbec neexistovala. FR35 bluetooth má a nebojí se jej použít. Hodinky mohou fungovat zcela samostatně, propojení s mobilním telefonem a příslušnou aplikací Garmin Connect má ale mnoho výhod, o něž se asi nebudete chtít připravit. Notifikace z mobilního telefonu, ovládání hudby nebo informace o počasí můžou sloužit za příklad.

Velkou výhodu spatřuju i v tom, že hodinky nahradí i dnes tolik populární fitness náramky. Můžete je mít na ruce celých 24 hodin denně (pohodlí pásku tomu jen nahrává) a nechat si automaticky sledovat srdeční tep nebo kvalitu spánku. Možná si myslíte, že přeci víte, jak dobře nebo špatně jste se vyspali. Pomocí hodinek ale snadno můžete zjistit, co se s kvalitou spánku stane, jdete-li do peří ve 22 hodin, nebo až po půlnoci. Pro mne osobně byly naměřené hodnoty velice zajímavým překvapením.

Na základní obrazovce se také zobrazuje tzv. move bar. Po hodině neaktivity se ukáže zlověstná šipka a každou další čtvrthodinu jí ještě přibývají další menší sestry. Když je spodní část displeje plná šipek, máte jistotu, že jste už dvě hodiny nehnuli zadkem a je nejvyšší čas s tím něco udělat. Po odkráčení alespoň krátké distance se move barvynuluje a vše začíná nanovo.

PLUSY
zabudovaná GPS
snímání srdečního rytmu na zápěstí
dobrý poměr cena/výkon
komunikace s telefonem pomocí bluetooth
propracovaná mobilní aplikace
přídavné tréninkové nástroje (virtuální partner, intervalový trénink...)
množství motivačních funkcí (move bar, sledování denního cíle v krocích, spálených kalorií, aktivních minut za týden...)
propracované sledování tepu včetně kvality spánku
akustická upozornění s možností vibrace
MÍNUSY
pro správné fungování synchronizace je potřeba být na síti
drobné rozhození nastavení po synchronizaci
VÁHA
37 gramů
CENA
4 490 korun

Sporttester může v zásadě pracovat i samostatně, ale až zkusíte přidruženou mobilní aplikaci, případně internetovou verzi Garmin Connect, možná už se o přehledné statistiky a další nástroje podrobné analýzy nebudete chtít nechat připravit. Synchronizace s hodinkami probíhá vcelku schopně, jen mne vždycky zlobilo, že se mi po synchronizaci čas přepne do 12hodinového módu a nastavená angličtina se vrátí na češtinu. Výchozí angličtinu volím proto, že je pro mě často mnohem srozumitelnější než český překlad. Často je to dáno tím, že jednoslovný výraz má v češtině víceslovný ekvivalent, který se do příslušného řádku ani celý nevejde.

I výdrž baterie je ucházející ‒ s permanentním 24hodinovým sledováním aktivity a měřením tréninků vydrží hodinky pěkných pár dní provozu. Taky mě baví ohňostroj, který se mi na displeji zobrazí pokaždé, když splním své denní penzum pohybové aktivity. To mám pak radost skoro jako u toho opravdického. A když jsem zjistil, že pomocí aplikace můžu sledovat i kilometry naběhané v určitých botách nebo najezděné na určitém kole (silnička/bajk), byl jsem unešen.

Reklama