Hlavní obsah

Šok pro Belgii, Hazard si zlomil kotník! I tak Češi narazí na Dream Team

Brusel

Z toho srovnání až mrazí. Stačí jeden údaj a je jasné, že v dnešní přípravě v Bruselu (od 20:45, vysílá ČT2, podrobná on-line reportáž na Sport.cz) půjde o střet dvou fotbalových světů. Tržní cena dvou nejdražších belgických hvězd Edena Hazarda a Kevina de Bruyneho je o více než miliardu korun vyšší než hodnota celého českého výběru, který do belgické metropole včera přivezl kouč Karel Jarolím. Hazard ale nenastoupí, těsně před nedělní půlnocí vydal Belgický fotbalový svaz zprávu, že záložník Chelsea na tréninku utrpěl zlomeninu kotníku.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Belgické hvězdy Eden Hazard (vlevo) a Kevin de Bruyne na tréninku.

Článek
Fotogalerie

„Samozřejmě, síla Belgie je obrovská. Pokud se nám ale povede uhrát dobrý výsledek, bude pro nás znamenat velké povzbuzení," řekl Jarolím po nedělním podvečerním tréninku na stadiónu Krále Baudouina v Bruselu, dějišti pondělního utkání.

O dvě hodiny dříve v Tubize, městečku na jihozápadním okraji Bruselu, se na trávníku v areálu moderního sídla Belgické fotbalové asociace proháněl domácí Dream team. To přirovnání sedí. V nominaci kouče Roberta Martíneze je totiž hned 14 hráčů, kteří působí v klubech anglické Premier League!

BELGIEČESKO
tržní hodnota nominovaných hráčů
16 miliard korun2,3 miliardy korun
průměrná cena jednoho hráče
593 miliónů korun88,3 miliónů korun
hráč s nejvyšší hodnotou
Eden Hazard (1,86 miliardy korun)Patrik Schick (665 miliónů korun)
Zdroj: www.transfermarkt.de

Dalších šest fotbalistů hraje z německou, italskou nebo španělskou ligu. Belgičané jsou na svoje hvězdy hrdí, hned za recepcí ve vitríně jsou vystaveny dresy Hazarda, De Bruyneho nebo Kompanyho.

„Soupiska je neskutečně našlapaná, na každé pozici najdete dva hráče, kteří jsou na top úrovni. Jsou to fotbalisté světové extratřídy, to je bez debat," tvrdí někdejší reprezentační obránce David Rozehnal, který působí v Ostende. Před lety oblékal dres Brugg.

Konkurují jen Darida se Schickem

Hned 17 jmen z belgického seznamu má tržní cenu vyšší než 10 miliónů eur (266 miliónů korun). Na klubové úrovni září Hazard s brankářem Courtoisem vyhráli s Chelsea anglickou ligu, Mertens nastřílel za Neapol v uplynulé sezóně Serie A 28 gólů, Vertongen a Chadli prožili fantastickou sezónu v Tottenhamu, atd... U Čechů drží „prapor" pouze dvojice Vladimír Darida (266 miliónů korun) a kometa Patrik Schick (665 miliónů korun), který v uplynulé sezóně oslnil Itálii.

Nejvyšší očekávání výjimečná generace Rudých ďáblů ale doposud nenaplnila. Když se na podzim 2013 probojovala na mistrovství světa, fanoušci po hubených letech začali větřit skvělé časy. Po šampionátu v Brazílii, kde uhrála čtvrtfinále, si tím už byli jistí. Loni na ME ve Francii měl přijít vrchol této party. Jenže nepřišel, čtvrtfinálové vyřazení s Walesem bylo rozčarováním. Nakonec stálo i krk kouče Wilmotse.

„Pro Belgičany znamenalo mistrovství Evropy obrovské zklamání. Pokud máte v týmu Courtoise, Hazarda, De Bruyneho, Kompanyho, automaticky musíte mít nejvyšší ambice. Co se týká individualit, jsou Belgičané bezkonkurenční. Jde ale o to, aby táhli za jeden provaz. Papírově to nestačí," podotýká Rozehnal.

„Lidé ale mužstvu nadále věří. Jsou přesvědčeni, že na nadcházejícím mistrovství světa dojdou do finále. Troufám si tvrdit, že na to mají. Když vzpomenu na kluky v úspěšné partě kolem Pavla Nedvěda, v top formě byli až před koncem kariéry. Na bronzovém EURO v Portugalsku jsme měli poskládaný tým většinou ze starších hráčů. Belgičané jsou stále mladí," dodává Rozehnal.

Reklama

Související témata: