Hlavní obsah

Zasáhl krvelačný lidský faktor ‒ účastnici štafety chtěl někdo zabít

Onset

Stále populárnější jsou dnes všude ve světě štafetové běhy na dlouhé vzdálenosti a Amerika není v tomto směru žádnou výjimkou. Účastníci se musí srdnatě poprat nejen s dlouhými kilometry, ale také spánkovou deprivací, případnými chybami v orientaci a požadavky těla na regeneraci. Ale bojovat o život? Ano, i to je v USA možné. Jedna z účastnic byla během závodu v Massachusetts málem uškrcena.

Foto: Profimedia.cz

Ve tmě číhalo nebezpečí. Mladá běžkyně se ale nenechala odradit. (ilustrační foto)

Článek

Dvěstěmílový závod Ragnar Relay Cape Cod není žádná legrace. Zdolat 322 kilometrů je prostě pořádná nálož i pro zkušený tým. Běžkyně Renee (agentury neuvádějí na její vlastní žádost příjmení) ale zakusila ještě mnohem zákeřnější nástrahy ‒ krvelačný lidský faktor. Renee po setmění nastoupila na svou první část v rámci závodu. Zhruba v polovině jejího desetimílového úseku zaregistrovala periferním zrakem dalšího běžce za sebou. Přišlo jí divné, že nic neříkal, ani se ji nesnažil předběhnout. Zkusila zrychlit, běžec za ní zrychlil také. A právě na začátku dalšího stoupání, kde byl méně obydlený, tmavý úsek cesty, ji neznámý strhl k zemi a začal ji škrtit.

„Snažila jsem se bránit, volat o pomoc, ale rychle jsem umdlévala, bojovala jsem doslova o život," řekla později napadená. Běžkyni pomohla nejspíš jen náhoda a také ještě poměrně brzká noční hodina. V půl desáté byla jedna z obyvatelek města Onset stále na své verandě a zaznamenala událost, která vypadala jako zápas. Žena zvolala do šera, aby zjistila, zda někdo nepotřebuje pomoci. To zřejmě stačilo k vystrašení útočníka, který rychle zmizel. Svědkyně okamžitě zavolala na tísňovou linku a policisté se velmi rychle objevili na místě činu ‒ včetně cvičených psů, aby mohli sledovat stopy. Renee byla převezena do nemocnice.

Celé akce se zúčastnily na čtyři stovky běžkyň a běžců a nastalá situace představovala něco, s čím nikdo nepočítal ani v nejdivočejších snech. Po 15 letech existence závodu šlo o první případ něčeho takového. Policisté našli čelovou svítilnu patřící Renee a odvezli ji do laboratoře na testy stop DNA útočníka. Samotná účastnice byla vyšetřena. Ukázalo se, že neutrpěla žádné vážné zranění, ale „pouze" psychický šok. Renee se rozhodla vrátit za svými týmovými kolegy na trať, a tak mohl její tým dokončit závod v plné sestavě.

Závodnice se běhu věnuje posledních dvanáct let a dle svých slov často trénovala po večerech i za tmy, kdy vybíhala zcela sama, aniž by měl kdokoli tušení, kde se bude pohybovat. To chce teď radikálně změnit. „Pořídím si pepřový sprej, budu se snažit běhat s dalšími lidmi a vždy dám někomu zprávu, kam přesně se na běh chystám," říká běžkyně. „Nikdy nemůžete něco takového předvídat, ale můžete se na to připravit, nezůstávat bezbranní," shrnuje své poučení ze šokujícího incidentu sportovkyně.

Chodíte běhat i do setmělých míst?
Ano, běžně. Mám pro strach uděláno. A v kapse revolver Remington Magnum.
27,2 %
Někdy ano, strach nás nesmí omezovat v tréninku.
19 %
Ne, nikdy.
53,8 %
Celkem hlasovalo 368 čtenářů.

Reklama

Související témata: