Hlavní obsah

Garciaová - Plíšková 6:7, 4:6Plíšková září dál. Na French Open zdolala Garciaovou a zahraje si semifinále

Paříž/Praha
Aktualizováno

Tenistka Karolína Plíšková prubířskou zkoušku zvládla. Ve čtvrtfinále French Open porazila domácí hráčku Caroline Garciaovou 7:6, 6:4 a poprvé v kariéře si zahraje na pařížských dvorcích semifinále. V něm vyzve světovou čtyřku Rumunku Simonu Halepovou. Pokud i toto utkání zvládne, stane se novou světovou jedničkou.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Upřímná radost Karolíny Plíškové po postupu do semifinále French Open.

Článek
Fotogalerie

Loňská finalistka US Open Plíšková vystřídá v čele žebříčku dvouhry WTA Němku Angelique Kerberovou, pokud postoupí do sobotního finále. V tom případě by se stala třiadvacátou jedničkou v historii a vůbec první českou. Halepová musí French Open vyhrát.

Pětadvacetiletá Češka rozehrála duel s 27. hráčkou světa Garciaovou soustředěně, dobře podávala a mohla se spolehnout na forhend. Využila nervozity domácí tenistky, získala brejk na 2:1 a svým výkonem nechala do hry vtáhnout publikum.

Za stavu 5:3 měla Plíšková při podání soupeřky setbol, ale poslala forhend do autu. Garciaová game vydřela a probudila fanoušky. Diváci začali bouřit zvláště poté, co v dalším gamu Plíšková přišla po riskantních ranách Francouzky o servis.

Další game podávala Garciaová přes deset minut. Nepříjemný vítr zvedal antuku do očí a Plíšková měla tři brejkboly, ale dvakrát nezreturnovala dobrý servis a jednou přišel z druhé strany vítězný volej. Set pak dospěl do tie-breaku, v němž znovu pomohla Garciaová chybami a Plíšková zahrála na 7:3 vítězný bekhend.

Hned první mečbol proměnila

Úvodní sada trvala hodinu a čtvrt a obě hráčky si po ní odskočily na toaletu. Druhý set měl rychlejší vývoj, protože Plíšková i Garciaová výrazně zlepšily servis. Hrozbu ztráty podání odvrátila jako první ve třetí hře česká tenistka díky forhendu po lajně.

Na další brejkbol se čekalo až do desáté hry. Plíšková v ní dala vítězný return a vycítila šanci. Fanoušci se pokusili Garciaové pomoct, ale svěřenkyně kouče Davida Kotyzy si lobem připravila mečbol, který po hodině a jednapadesáti minutách využila přesným forhendem.

České překvapení v ženské čtyřhře

V ženské čtyřhře překvapila dvojice Siniaková, Hradecká. Česky porazily olympijské vítězky z Ria Rusky Makarovovou s Vesninovou 6:1 a 6:4. Dál jdou i nasazené jedničky Šafářová, Matteková-Sandsová. Česko-americký pár zdolal belgicko-italské duo Flipkensová, Schiavoneová 6:2, 6:4.

Hradecká se Siniakovou vyřadily turnajové dvojky Jekatěrinu Makarovovou a Jelenu Vesninovou z Ruska a v semifinále narazí na Australanky Ashleigh Bartyovou a Casey Dellacquaovou. Hradecká už v Paříži získala titul v roce 2011 a další grandslamový úspěch přidala o dva roky později na US Open. Siniaková postupem do semifinále zopakovala loňský výsledek z Roland Garros.

Nejvýše nasazené Šafářová s Mattekovou-Sandsovou si s belgicko-italským párem poradily za hodinu a sedmnáct minut a mohou pomýšlet na pátý společný grandslamový titul. Na kontě mají triumfy z Australian Open a French Open z roku 2015, předloni ovládly US Open a letos uspěly i na Australian Open.

Na titul ve smíšené čtyřhře nedosáhne Andrea Hlaváčková. S Francouzem Edouardem Rogerem-Vasselinem prohráli v semifinále s kanadsko-indickou dvojicí Gabriela Dabrowská, Ind Rohan Bopanna..

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 36 miliónů eur):
Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Garciaová (28-Fr.) - Karolína Plíšková (2-ČR) 6:7 (3:7), 4:6
Čtyřhra - čtvrtfinále:
Hradecká, Siniaková (6-ČR) - Makarovová, Vesninová (2-Rus.) 6:1, 6:4
Šafářová, Matteková-Sandsová (1-ČR/USA) - Flipkensová, Schiavoneová (Bel./It.) 6:2, 6:4.
Smíšená čtyřhra - semifinále:
Dabrowská, Bopanna (7-Kan./Indie) - Hlaváčková, Roger-Vasselin (3-ČR/Fr.) 7:5, 6:4.
Junioři:
Čtyřhra - 3. kolo:
Rodionov, Vrbenský (4-Rak./ČR) - Seyboth Wild, Sokolovský (Braz./Rus.) bez boje.
Ostatní zápasy zde.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík