Hlavní obsah

Bravo! Šafářová si zahraje o titul v ženské čtyřhře na French Open

Paříž
Aktualizováno

Přece jenom bude mít český tenis zastoupení ve finále ženské čtyřhry na French Open. Lucie Šafářová se svou parťačkou Američankou Bethanie Mattekovou-Sandsovou porazily thaj-wansko-švýcarskou dvojici Chan Yung-jan, Hingisová 6:4, 6:2 a mají tak šanci získat druhý společný triumf na Roland Garros. V rozhodujícím utkání bude proti nim stát australský pár Barttyová, Dellacquaová, jenž v druhém semifinále zdolal české duo Lucie Hradecká, Kateřina Siniaková 7:5, 4:6 a 6:3.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Takhle se před dvěma lety Lucie Šafářová (vlevo) a její americká parťačka Bethanie Matteková-Sandsová radovaly v Paříži z triumfu v deblu. Zopakují stejný úspěch i letos?

Článek

Už jednou Roland Garros ovládly. Šáfařová s Mattekovou-Sandsovou triumfovaly na pařížských dvorcích před dvěma lety. Po páteční semifinálové výhře nad Chanovou s Hingisovou budou v neděli usilovat o druhý primát.

"Možná to skóre vypadá jednoduše, protože jsme vyhrály ve dvou setech, ale pořád jsme se tahaly," uvedla Šafářová. "V prvním setu byla jedna zřejmě rozhodující výměna, kdy jsme měly odehraných asi padesát míčů. Tam se to zlomilo. Potom jsme je brejkly a já jsem si podržela servis. Do druhého setu nás to nakoplo a byly jsme lepší," dodala.

Česko-americký pár má šanci získat pátý společný titul. V roce 2015 ovládly vedle Roland Garros také Australian Open, kde se radovaly i letos. Jejich triumfu v Melbourne předcházel titul na US Open.

Semifinále pro sebe rozhodly nečekaně hladce, třetí nasazené soupeřky totiž v Paříži dosud neztratily ani set a prohrály jen deset gamů. Šafářová byla oporou a jako jediná v duelu neztratila podání. Její spoluhráčce se to v prvním setu přihodilo dvakrát, česko-americké dvojici se ale povedl o brejk víc a Šafářová ukončila sadu esem. V druhém setu získal nejvýše nasazený tým od stavu 0:1 pět her v řadě a tentokrát při podání Američanky proměnil po hodině a čtvrt první mečbol.

Finálová smolařka Dellacquaová bude mít další pokus

Šesté nasazené Siniaková s Hradeckou sice jako první na turnaji dokázaly Australankám sebrat set, ale hned v úvodu rozhodující sady Siniaková neudržela podání, soupeřky se pak ujaly vedení 3:0 a už je nepustily.

Za stavu 1:4 se Hradecká musela na kurtu nechat ošetřit, ale ani po kratší pauze se Češkám nepodařilo vrátit do zápasu. Jediný nenasazený tým v semifinále si později vypracoval tři mečboly a napotřetí zápas ukončil. Pro Australanky to bude už čtvrté společné finále na turnajích grandslamu, v roce 2013 ale na Australian Open, ve Wimbledonu i na US Open vždy prohrály.

Dvaatřicetiletá Dellacquaová má na kontě dokonce šest prohraných grandslamových finále, dvakrát zůstala těsně pod vrcholem i na Roland Garros, kde v roce 2015 s Jaroslavou Švedovovou z Kazachstánu podlehly Šafářové s Mattekovou-Sandsovou. Na French Open ale vyhrála v roce 2011 smíšenou čtyřhru s Američanem Scottem Lipským.

Tenisový grandslamový turnaj French Open v Paříži (antuka, dotace 36 miliónů eur):
Ženy:
Čtyřhra - semifinále:
Šafářová, Matteková-Sandsová (1-ČR/USA) - Chan Yung-jan, Hingisová (3-Tchaj-wan/Švýc.) 6:4, 6:2
Bartyová, Dellacquaová (Austr.) - Hradecká, Siniaková (6-ČR) 7:5, 4:6, 6:3.
Junioři - čtyřhra:
Kirkov, Thomas (USA) - Rodionov, Vrbenský (4-Rak./ČR) 6:3, 2:6, 10:8.
Výsledky dalších zápasů zde.

Reklama

Související témata: