Hlavní obsah

Mohlo to být sportovcovo poslední ráno, zasáhly technické služby města

Muž ve věku přes šedesát let se podruhé narodil. Nebýt pracovníka technických služeb města a dalšího kolemjdoucího, jeho ranní běh by končil až na druhém břehu řeky Styx. Není pochyb o tom, že starý muž měl obrovské štěstí. Datum onoho dne si nejspíš zapamatuje jako své druhé narozeniny.

Foto: Profimedia.cz

Prvotní záchrana poskytnutá svědky mívá zásadní význam. (ilustrační foto)

Článek

Muž, jehož jméno agentury z důvodu ochrany soukromí neuvádějí, vyrazil v hlavním kanadském městě Ottawě na svůj oblíbený ranní běh. Ve středečním ránu se jeho srdce uprostřed běhu náhle zastavilo. Muž upadá do bezvědomí. K jeho velkému štěstí je v městském parku Neill Nesbitt Park krátce před devátou hodinou už také zaměstnanec technických služeb města ve svém pracovním mundůru. Ten vidí muže skácet se k zemi a společně s dalším náhodným svědkem spěchá běžci na pomoc.

Svědci nezaváhali, okamžitě zavolali rychlou záchrannou službu a do jejího příjezdu prováděli opatření k zajištění mužových základních životních funkcí. Nepřímá masáž srdce a umělé dýchání z úst do úst nakonec staříkovi zachránilo život. Pracovníci záchranné služby po příjezdu provedli dva šoky defibrilátorem a nitrožilně aplikovali epinefrin. Podle nich by už muži nebylo pomoci, kdyby svědci okamžitě nezasáhli.

Takto se zkolabovaný muž rychle probral, začal sám dýchat a zanedlouho už se zase postavil na vlastní nohy. I přesto byl běžec raději dopraven do nemocnice v dobrém a stabilizovaném stavu na další pozorování. „Improvizovaná první pomoc poskytnutá náhodnými svědky bývá základním kamenem pro přežití obětí srdeční zástavy," vyjádřil se později také mluvčí ottawské záchranné služby, který také jménem přeživšího poděkoval oběma obětavým svědkům.

Byli byste schopni poskytnout jako náhodní svědci první pomoc?
Určitě, mám nějaké kurzy.
35,4 %
Nejsem si jistý/á.
55,5 %
Asi ne, nevěděl/a bych jak na to.
9,1 %
Celkem hlasovalo 1025 čtenářů.

Reklama