Hlavní obsah

Ukrajina - Česko 59:47Začátek byl katastrofální. Basketbalistky měly doma při premiéře svázané ruce

Hradec Králové
Aktualizováno

Premiéra jim úplně svázala ruce. České basketbalistky nezačaly domácí mistrovství Evropy v Hradci Králové vůbec dobře, odehrály proti Ukrajinkám katastrofálně první poločas a nakonec jim podlehly 47:59. Pokud chtějí reprezentantky pomýšlet na postup ze skupiny, musí v sobotu porazit Maďarsko.

Foto: David Taneček, ČTK

Tereza Vyoralová (vpravo) a Ukrajinka Kateryna Dorohozubovová na ME.

Článek
Fotogalerie

České basketbalistky po úvodní prohře s Ukrajinou

Reprezentantky sice měly čtyři tisíce diváků v zádech, jenže nervozitou byly úplně zkoprnělé. Míč jim padal z ruky, občas ani nedostřelily na koš a nevycházelo jim absolutně nic. V šesté minutě za stavu 3:12 si zoufalý trenér Beneš bral oddechový čas, protože nikdo z jeho týmu ani po různých střídáních nedokázal dát koš ze hry a v obraně se nedařilo zastavit ukrajinskou hvězdu Jagupovovou.

Když nepočítáme trefy z hranice trestných hodů, tak se z českých reprezentantek za celou první čtvrtinu dokázala prosadit na útočné polovině pouze Vaughnová. Úspěšnost střelby národního týmu spadla na zoufalých 21 procent, přičemž zdálky se během první desetiminutovky neujal ani jeden z osmi trojkových pokusů.

Stav 13:24 po úvodní desetiminutovce nevěstil nic dobrého a docela zaskočil i plné hlediště. Snaha o rychlý protiútok reprezentantkám vůbec nevycházela, vysloveně se trápila kapitánka Kateřina Elhotová a střelecky se nechytily se ani další zkušené jako Kulichová či Stejskalová. Navíc trenér Beneš marně hledal v sestavě někoho, kdo by ubránil střelecky takřka neomylnou Jagupovovou, hvězdu francouzského mistra Villeneuve-d'Ascq.

Nefungoval ani český doskok, basketbalistky bezradně dávaly hlavu dolů a při poločasovém skóre 23:42 tak ve vzduchu visel debakl. Ve třetím dějství se naštěstí české družstvo při neustále rotaci deseti hráček zvedlo v obraně, kde Ukrajinkám povolilo za celých deset minut pouhé čtyři body. Jenže v útočném projevu domácích pořád byly mezery.

Nicméně desetibodová šňůra probudila hlediště a znamenala osm minut před koncem snížení na 35:46, přičemž Kateřina Elhotová trefila až svou osmou střelu na koš v zápase. Bohužel už bylo pozdě, i když celkově ještě kapitánka stihla nastřádat sedm bodů a proměnila i jediný z osmnácti českých trojkových pokusů.

Tréma, nejistota...

Hodně smutku bylo v českém táboře. „První čtvrtina plná trémy a herní nejistoty holky sundala hodně dolů a druhá je odrazila. V poločase jsme byli mínus devatenáct a to už nešlo zalátat. Holky si ale samy mezi sebou něco řekly, zlepšily obranu a nezabalily to. Jenže šance na výhru už byla pryč. Teď bude důležité, aby se takový vstup do turnaje na nich nepodepsal," pravil trenér Ivan Beneš.

Hráčky samy nechápaly, proč utkání rozehrály tak zkoprněle, ale možná i na ně dolehlo, že klíčovou hráčku Kateřinu Elhotovou přepadly střevní potíže. „Začátek byl z naší strany příšerně nervózní, dělaly jsme spoustu chyb. Jsme divákům moc vděčné, že fandili, i když se nám vůbec nedařilo. Atmosféra byla opravdu krásná, děsná škoda té nepovedené první půle. Druhá byla už z naší strany výrazně lepší," mínila Alena Hanušová s vědomím, že v sobotu přijde klíčový duel, který ukáže, zda bude reálné naplnit postupové ambice. „Proti Maďarkám musíme navázat, jak jsme dnes končily a bude na každé z nás, aby se na to psychicky správně připravila," dodala hráčka pražského USK.

Mistrovství Evropy basketbalistek
Skupina A (Hradec Králové)
Ukrajina - Česko 59:47
Nejvíce bodů: Jagupovová 21, Udoděnková 10, Mossová 7 - Vaughnová 16, Hanušová a Vyoralová po 8.
Fauly: 20:19. Trestné hody: 15/13 - 12/6. Trojky: 6:1. Doskoky: 50:38. Diváci: 3666
Maďarsko - Španělsko 48:62 (8:18, 21:30, 31:43)
Nejvíce bodů: Vanderslootová a Krivačevičová po 11, Hatarová 7 - Lyttleová 17, Torrensová 10, Cruzová 8.
Další výsledky

Reklama

Související témata: