Hlavní obsah

Keňský šampión bude deportován. Imigrační úřad je nemilosrdný

Ottawa

Elitní keňský běžec působící poslední roky v Kanadě dostal příkaz k opuštění země. Stát jinak ve světě považovaný za mírumilovný a přátelský postupuje v případě nadějného atleta značně nekompromisně. Že by snad tato severoamerická země chtěla trumfnout imigrační politiku nového prezidenta Spojených států? Těžko říci. Pravdou je, že mnoho jiných států uděluje těmto skvělým běžcům své občanství velmi rádo a promptně, a to z prokazatelně zištných a prospěchářských důvodů.

Foto: facebook D. Kasia

Doběhne si Dancan Kasia pro trvalý pobyt v zemi svých vítězství?

Článek

Proč si Kanada nechce ponechat vítěze například několika prestižních půlmaratónů tak není zcela jasné. Osmatřicetiletý vytrvalec Dancan Kasia žije v Kanadě od srpna roku 2013. Statistiky Association of Road Racing Statisticians uvádějí, že závodů na území Kanady se účastní ještě o rok déle. Celkově se měl zúčastnit 34 velkých závodů, v nichž to dotáhl na místo nejvyšší například v Calgary Half-marathon, Quebec City Half-Marathon, Canada Army Run nebo Thuder Bay Half-Marathon. Objevil se tak na mnoha závodech po celé zemi ‒ od Quebecku po Britskou Kolumbii.

Teď mu v poštovní schránce přistála výzva imigračního úřadu, aby do 28. června tohoto roku opustil stát Kanada. Jeho žádost o udělení trvalého pobytu a udělení statusu uprchlíka byla zamítnuta. Jak sám sportovec uvádí na svých osobních stránkách „po celou dobu plnil všechny požadavky imigračních úředníků v souvislosti se svými žádostmi". Nebylo to nic platné. Před nedávnem zkoušel získat povolení k trvalému pobytu i jinou právní cestou, i ta však byla nakonec zamítnuta.

Běžec na dlouhé tratě se v tuto chvíli snaží proti rozhodnutí ještě odvolat, jeho čas se ale nezadržitelně krátí a každý pokus obnáší také zaplacení právníkům. Z tohoto důvodu otevřeli Kasiovi přátelé veřejnou sbírku s cílem získat pro tyto účely alespoň 10 000 dolarů. V tuto chvíli je na sbírkovém účtu necelých 6600 dolarů. Atlet má manželku a dvě děti.

Reklama

Související témata:
Trvalý pobyt