Hlavní obsah

Turecko - Řecko 55:84Řecká srdce se postarala o další senzaci. Jedenáct trojek otevřelo cestu do bojů o medaili

Praha
Aktualizováno

Evropský šampionát basketbalistek je plný překvapení. O další se postaraly zase Řekyně, když ve čtvrtfinále v pražské Areně zdolaly drtivým rozdílem 29 bodů dosud neporažené Turecko a budou tak poprvé v historii hrát o kontinentální medaile. V posledním čtvrtfinále si Francie poradila se Slovenskem 67:40.

Článek

Radost řeckého týmu, který se v Praze už postaral o senzační vyřazení Ruska, byla nelíčená. Všechny basketbalistky na hřišti nadšeně tančily a mohly velebit skvělou obranu i 11 proměněných trojek. „Hrály jsme srdcem a to byla hlavní zbraň, která platí na každého," libovala si nejlepší řecká střelkyně 38letá Evanthia Maltisová.

Klíčová pro výsledek byla 13bodová šňůra v závěru druhé čtvrtiny, která připravila Turecko o vedení i sebedůvěru. Druhý poločas se hrál už jen podle not pozdějších vítězek. „Vnutily jsme soupeřkám svůj styl, pak už to bylo snadnější," cítila Maltsiová. Řecko skončilo na ME dosud nejlépe páté v roce 2009. „V Praze píšeme dějiny," těšilo bývalou hráčku místního USK

Také Belgie poprvé v historii postoupila do semifinále mistrovství Evropy, když vyhrála na letošním turnaji i svůj čtvrtý zápas. Italkám se bez zraněné pivotky Macchiové, která v hradecké skupině utrpěla zlomeninu čelisti, nedařilo zastavit pod košem Meessemanovou s 36letou Ann Wautersovou.

Přesto díky agresivnímu stylu italské obrany byl ještě na začátku poslední čtvrtiny ve skóre rozdíl jediného koše. Jenže pak Belgičanky pět minut neinkasovaly a osmibodovou šnůrou definitivně rozhodly o postupu mezi elitní čtyřku. Jejich dosavadním maximem na ME přitom bylo 6. místo z roku 2003.

„Semifinále, to je úspěch, ve který bych před turnajem snad ani nedoufala. Máme ale dobrý mix mladých hráček i těch, co už nějakou zkušenost mají. Dokážeme v rozhodující chvíli zachovat rozvahu a klid. Už máme jistou cestu příští rok na mistrovství světa, kde Belgie ještě nikdy nehrála a teď máme v Praze dvě rány na to trefit medaili, která musí být pro nás nový cíl," řekla Ann Wautersová, matka tří dětí, z nichž dvě má sebou i na šampionátu.

Lotyšky na další senzaci nedosáhly

Lotyšky si po skalpu Srbska chtěly ve čtvrtfinále vyšlápnout i na dalšího favorita. Jenže na ně dolehla únava a bez zraněné rozehrávačky Babkinové, kterou nepustily na hřiště bolavá třísla, byly prakticky bez šance. Španělkám patnáctibodová šňůra už v 7. minutě zajistila uklidňující vedení 20:8 a utkání pak i přes výraznou rotaci hráček ze střídačky dlouho probíhalo jasně v jejich režii.

Až v závěru třetí části tři lotyšské trojky za sebou znamenaly výraznější korekci skóre (46:36), Španělky ale odpověděly tím, že přes pět minut neinkasovaly a šňůrou devíti bodů získaly znovu přesvědčivé vedení. V trenérském souboji kolegů z Kursku, kteří jsou podepsáni pod letošním euroligovým triumfem ruského klubu, tak měl španělský kouč Mondelo nakonec navrch nad svým lotyšským asistentem Zibartsem.

Mistrovství Evropy basketbalistek - čtvrtfinále:
Belgie - Itálie 79:66 (27:13, 46:33, 57:55)
Nejvíce bodů: Meessemanová 27, K. Mestdaghová 19, Wautersová 18 - Zandalasiniová 23, Sottanaová 17, Ressová 9.
Turecko - Řecko 55:84 (15:10, 30:36, 40:57)
Nejvíce bodů: Hollingsworthová 15, Cakirová-Turgutová 11, Albenová 10 - Maltsiová 25, Spanuová 11, Kaltsiduová 10.
Španělsko - Lotyšsko 67:47 (27:12, 38:22, 50:36)
Nejvíce bodů: Torrensová 20, Xargayová 16, Lyttleová 8 - Vitolaová a Putninová po 15, Steinbergaová 11.
Francie - Slovensko 67:40 (21:6, 39:24, 50:32)
Nejvíce bodů: Ayayiová 13, Johannesová 12, Miyemová 9 - Bálintová 13, Oroszová 6, Jurčenková a Vyňuchalová po 5.

Více o zápasu Francie - Slovensko ZDE

V semifinále se Francie v sobotu utká s Řeckem a Španělsko s Belgií. Neúspěšné čtvrtfinalisty čeká boj o 5. až 8. místo.

Reklama

Související témata: