Hlavní obsah

Francie - Slovensko 67:40Slovenky s českým koučem hlavu dolů nedaly, ještě živí naději na mistrovství světa

Praha
Aktualizováno

Poslední česká stopa na domácím ME basketbalistek zůstává ještě viditelná. Brněnský kouč Marian Svoboda dovedl Slovenky po osmi letech do čtvrtfinále, a přestože v něm padly rozdílem 27 bodů s Francií, pořád pro ně žije šance na senzační postup na MS 2018.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Čtvrtfinále evropského šampionátu basketbalistek nabídlo i souboj Francie se Slovenskem. Olivia Epoupaová z Francie (vlevoú se snaží prosadit přes Romanu Vanuchalovou ze Slovenska.

Článek

Stačí k tomu v sobotu odpoledne v zápase o 5.-8. místo porazit Turecko. Výhra by navíc Slovenkám zajišťovala nejen letenku na šampionát do Španělska, ale také nejlepší umístění z mistrovství Evropy za posledních 18 let. „Nedáváme hlavu dolů. Určitě máme o co hrát, i když nejsme favority. Když se ale nabízí taková velká šance, zkusíme ji chytit za pačesy," míní Svoboda, který převzal slovenskou reprezentaci teprve před osmi týdny.

Čtvrtfinále však bylo nad síly Slovenek a jejich hvězda, 37letá Zuzana Žirková, která rekordními 31 body dovedla svou zemi do elitní osmičky přes Ukrajinu, vyšla proti Francouzkám úplně naprázdno. Za devatenáct minut na hřišti neposlala do koše žádnou ze čtyř střel, nechytla se ani z trojkové vzdálenosti. Podepsat se ale pod to mohlo nejen pečlivé bránění ze strany soupeřek, ale i Žirkové opuchlé koleno.

Od začátku bylo vše podle not obhájkyň stříbra, které na letošním šampionátu ještě nepoznaly hořkost porážky. Netradiční provedení hymny v podání klavírního virtuosa přímo v hale vyhecovala stovky francouzských fanoušků v hledišti ke sborovému zpěvu hymny.

Nabuzené byly i hráčky Francie, které do čtvrtfinále vyrukovaly s hodně agresivní obranou ve čtvrté minutě vedly 7:2. Po první čtvrtině to bylo už 21:6, když se Slovenky neskutečně nadřely na každý koš a úspěšnost střelby jim spadla ke dvaceti procentům.

I když soupeřky dostaly do rotace všech dvanáct hráček, jejich náskok se netenčil a Slovensko držely na uzdě. „Francouzky mají nesmírně vyrovnaný kádr, dokáží hrát skvěle pod košem i z perimetru a především jsou za všech okolností dobře organizované v obraně, takže s výjimkou druhé čtvrtiny jsme se nedostaly v žádné části na dvouciferný počet bodů," mínil Svoboda, jenž v minulosti přivedl ke zlatu Česko na MS do 20 let.

Nyní má před sebou vidinu, že by se pod jeho vedením mohlo Slovensko probít poprvé od roku 1998 na MS. Stačí udělat jeden krok. „Volný pátek pomůže, hráčky si odpočinou i mentálně a zkusíme je co nejlépe nachystat na Turecko. Jak se násobí únava, může to být hodně o vůli," naznačil český kouč. Francie narazí sobotním semifinále na Řekyně a v případě výhry prodlouží od roku 2009 trvající sérii medailových zisků z ME.

"Možná to bylo ode mě bláznovství vzít slovenské družstvo takhle narychlo, ale mám rád takové výzvy. Občas si chci zkusit, co dokážu a navíc mě lákalo, že se šampionát hrál právě v rodném Česku," připustil Svoboda, který je na Slovensku domluvený, že bude působit u reprezentace i v kvalifikaci pro ME 2019. "Zatím družstvo poznávám trochu za pochod, přesto jsme už teď blízko velké věci a uděláme pro ni maximum," láká ho postup na MS.

Čtvrtfinále ME basketbalistek
Francie-Slovensko 67:40 (21:6, 39:24, 50:32)
Nejvíce bodů: Ayayiová 13, Johannesová 12, Miyemová 9 - Bálintová 13, Oroszová 6, Jurčenková a Vyňuchalová po 5.

Informace o dalších čtvrtfinále najdete zde.

Reklama

Související témata: