Hlavní obsah

Belgie - Řecko 78:45Belgické basketbalistky slaví bronz! Na cestě za premiérovou medailí zdemolovaly unavený řecký tým

Praha
Aktualizováno

Basketbalistky Belgie mají premiérovou medaili z mistrovství Evropy. Je jí bronz, který získaly v pražské O2 areně doslova demoličním vítězstvím 78:45 nad Řeckem, pro něž je ale i čtvrté místo historickým maximem.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Hráčky Belgie se radují na ME z bronzových medailí.

Článek
Fotogalerie

Belgičanky měly od začátku daleko víc herní energie a především přesnější zakončení. Řekyním absolutně nevycházela střelba z dálky, do koše jim spadl jediný z dvaceti trojkových pokusů a v obraně si absolutně neporadily s elitním tandemem belgických pivotek Wautersová, Meessemanová.

Ve 14. minutě to sice bylo jen 26:22 pro Belgii, ale ta ve zbytku druhé čtvrtiny přidala čtrnáct bodů, zatímco Řecko se trefovalo jen z hranice trestných hodů. Tahounku 38letou Maltsiovou viditelně přemohla únava, pivotka Spanuová se brzy dostala pod hrozbu vyfaulování a skutečně nedohrála. Nikdo nebyl schopen zastavit frustraci.

Ve druhé polovině utkání už zcela bezradné Řecko dalo pouhých 13 bodů, naopak rozjeté Belgičanky se uměly prosadit ze všech pozic, včetně šesti úspěšných trojek. Poslední čtvrtina začínala za jejich vedení 61:36, čímž bylo prakticky rozhodnuto a vítězky si tak mohly dovolit nechat všechny opory na střídačce. Přesto dohrály v exhibičním duchu.

Slovenky nevyhrály ani na třetí pokus

Zápas o 5. místo mělo od začátku pod kontrolou Turecko, ale oba celky mohou být spokojené s postupem na MS 2018. Navíc pro Lotyšky je konečná šestá příčka druhým nejlepším výsledkem v historii evropských šampionátů.

Slovenky vedené českým koučem Marianem Svobodou ani třetí utkání v O2 areně nevyhrály, jejich hvězda 37letá Žirková zůstala proti Italkám s bolavým kolenem jen na lavičce. "I když jsme si kýžené vítězství v Praze nepřipsaly, určitě se povedlo slovenský basketbal zviditelnit. Je pravda, že nám závěr turnaje moc nevyšel, ale stály proti nám daleko zkušenější týmy. My jsme tady nejmladší, několik hráček je ještě v teenagerském věku," připomněl Svoboda.

Mistrovství Evropy basketbalistek v Praze
O 3. místo
Belgie - Řecko 78:45 (24:15, 40:29, 61:36)
Nejvíce bodů: K. Mestdaghová 18, Meessemanová 15, Wautersová 14, Linskensová a Vanloová po 9 - Maltsiová 13, Fasoulaová 7, Kaltsiduová a Spanuová po 6.
o 7. místo
Itálie - Slovensko 71:54 (19:8, 36:28, 54:44)
Nejvíce bodů: Goriniová 14, Sottanaová a Zandalasiniová po 12 - Růžičková 10, Dudášová 9, Jurčenková 7.
o 5. místo:
Turecko - Lotyšsko 72:63 (18:12, 43:27, 55:46)
Nejvíce bodů: Holingsworthová 24, Vardarliová a Koksalová po 10 - Šteinbergaová 16, Laksová 15, Bašková-Melnbardeová 11.
O finále Španělsko - Francie čtěte ZDE.

Reklama

Související témata: