Hlavní obsah

Španělsko - Francie 71:55Pražský duel gigantů o zlato vyhrály Španělky. Agresivní hrou rozložily francouzskou obranu

Praha

Boj gigantů evropského ženského basketbalu o zlato pro sebe rozhodlo v pražské O2 areně Španělsko. Až nečekaně vysokým rozdílem šestnácti bodů (71:55) předčilo Francouzky, které sice hrály finále ME potřetí za sebou, ale znovu neuspěly a poslední titul mají z roku 2009. Španělky získaly osmou medaili z posledních devíti šampionátů, teprve podruhé za tu dobu jsou ale zlaté.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Španělské basketbalistky slaví evropské zlato.

Článek
Fotogalerie

Evropským zlatem se ozdobily i dvě hráčky USK Praha Marta Xargayová a Leticia Romerová, která české mistryně posílí od nové sezóny. „Pro mě je to vlastně neskutečný příběh prožít si to vítězně opojení v městě, kde celý rok hraju a našla jsem tu spoustu přátel, kteří mi tuhle chvíli určitě přáli," usmála se Xargayová.

Titul má rovněž Laia Palauová, jež naopak tým USK opouští a jde hrát do Austrálie. „Nevymyslela bych si lepší konec svého účinkování v Praze, zůstanou mi krásné vzpomínky," uvedla kapitánka Palauová, když v dešti zlatých konfekt převzala trofej pro mistryně Evropy.

Češky jedinými přemožitelkami šampiónek

Jediným přemožitelem Španělska na letošním turnaji tak zůstalo domácí Česko, ale to bylo v zápase, v němž pozdějším šampiónkám vlastně o nic nešlo. Ve finále na francouzské vedení 10:9 zareagovaly osmibodovou šňůrou a potom už vedení z rukou nepustily.

Za hvězdu platila Torrensová, která obstarala v první čtvrtině deset z 21 španělských bodů. Francouzky, které mají medaili ze všech ME od roku 2009, brzy protočily na palubovce všech dvanáct hráček, jenže agresivní styl basketu v podání soupeřek jim rozbíjel organizovanou obranu.

Navíc takové pojetí nutilo Francii i ke ztrátám a za prvních pět minut druhé čtvrtiny se sama zmohla na jediný koš, takže z toho bylo po čtvrthodině utkání vedení Španělek už 32:20. Navíc se do té doby mohly spolehnout i na velmi úspěšnou střelbu z dálky, když proměnily čtyři z osmi trojkových pokusů.

Po klubovém i reprezentační triumf

Další komplikací pro francouzský tým, který se musel snažit dotáhnout skóre, byla hrozba vyfaulování 197 cm měřící pivotky Ciakové hned na začátku druhého poločasu. Španělsku se vyplácel důraz pod košem, kde získalo jasně navrch při doskoku a mělo i nápaditější útočný projev a lepší pohyb bez míče.

Francie v předchozích pěti zápasech inkasovala v průměru 56 bodů na zápas, ve finále však tento počet obdržela už za tři čtvrtiny. Španělkám šestnáctibodový náskok na začátku posledního dějství dával klid. Přestože se francouzská trenérka Garnierová snažila měnit obranu a zkusila zónu i presink, soupeřky si s tím vším poradily s přehledem.

Navíc úspěšnost střelby udržely Španělky na padesáti procentech, zejména Lyttleová trefila koš prakticky ze všeho. Pět minut před koncem tak vedly 65:46 a na jejich tvářích už se objevoval spokojený, vítězný výraz. Trenér Mondelo, který přivedl k euroligovému prvenství Kursk, tak mohl v této sezóně slavit i reprezentační triumf.

Španělkám po dekorování medailemi zněla hymna v netradičním klavírním provedení. Hráčky měly slzy štěstí v očích. „Úspěch slaví vůle a zkušenost, tým byl správně nachystán i na zlatý útok," usmál se kouč Mondelo.

Mistrovství Evropy basketbalistek v Praze - finále:
Španělsko - Francie 71:55 (21:18, 39:30, 56:40)
Nejvíce bodů: Lyttleová 19, Torrensová 18, Cruzová 12, Xargayová 8, Nichollsová 5 - Dumercová 13, Tchatchouangová 10, Mieymová 8, Johannesová 6, Epoupaová 5.
Další nedělní zápasy ZDE.
Konečné pořadí ME 2017:
1. Španělsko
2. Francie
3. Belgie
4. Řecko
5. Turecko,
...13. Česko.
All Star šampionátu:
Evanthia Maltsiová (Řecko)
Alba Torrensová (Španělsko)
Cecilia Zandalasiniová (Itálie)
Ema Meessemanová (Belgie)
Endene Miyemová (Francie).
Nejužitečnější hráčka turnaje:
Alba Torrensová.

Reklama

Související témata: