Hlavní obsah

Zbývají jim poslední dny života. Sportovci pro ně za víkend vydělali 145 miliónů

Rotterdam

321 týmů dobročinné štafety vyběhalo za víkend na více než pětisetkilometrové cestě rekordních 5,5 miliónu euro, tedy asi 145 miliónů korun. Řeč je o jedinečné akci Roparun, kterou pořádá nizozemská charita. Uběhnout 530, respektive 560 kilometrů jistě není žádná snadná záležitost, ale za jediný víkend přinést potřebným takovouto sumu je ještě o něco náročnější.

Foto: Profimedia.cz

Závod letos odstartovala známá nizozemská moderátorka a modelka Sylvie Meis.

Článek

Roparun vznikl v roce 1992. Běhá se pravidelně každý rok. Prvního ročníku se zúčastnilo pouze 13 týmů. Od té doby ale jejich počet neustále významně roste. Název běhu vznikl spojením počátečních písmen Rotterdam a Paris, dvou měst, startovního a cílového. Maximální počet osmi členů štafety má za úkol proběhnout celou trať za víkend, tedy pátek, sobotu, neděli ‒ 72 hodin. Prostředky jdou již od prvního ročníku na podporu nevyléčitelně nemocných rakovinou, kterým zbývají poslední dny života.

Za celou dobu existence projektu se podařilo nashromáždit více než 78 miliónů eur, tedy hodně přes dvě miliardy korun. Z těchto prostředků se financuje takzvaná paliativní péče mající za úkol zmírňovat bolest a další strádání pacienta na jeho poslední cestě. Lidé bez jakýchkoli šancí na vyléčení mohou díky běžcům dostávat i takovou péči, kterou zdravotní pojišťovny odmítají hradit. Heslem Roparunu je: „Přidávat více života dnům, když životu už nelze přidat více dní."

Závod mezi Paříží a Rotterdamem byl roku 2012 ještě rozšířen tím, že přibylo další startovní město, a to německý Hamburk. K dispozici jsou tak nyní dvě délky tras. 520 kilometrů při startu z Rotterdamu a 560 při startu z Hamburku. Veškerou logistiku mezi městy si musí po celou dobu závodu zajišťovat samy týmy. K maximálnímu počtu osmi běžců je tak nutno připočíst ještě několik dalších lidí, kteří se o běžce starají nebo řídí doprovodné vozidlo. Částka pro potřebné se skládá z několika položek. Týmy jednak platí účastnické poplatky, na druhou stranu si ale také shánějí sponzory a dárce. Navíc prodávají také losy do hodnotné tomboly. Tímto způsobem se může hravě stát, že se nastřádá 5 497 643 eur jako letos, kdy šlo o rekordně vysoký obnos.

Reklama

Související témata:
Hospic