Hlavní obsah

Brengleová - Kvitová 6:3, 1:6, 6:2Černý den českých barev ve Wimbledonu! Vypadlo všech pět singlistů, loučí se i Kvitová

Londýn
Aktualizováno

V úterý ve Wimbledonu slavila postup do dalších bojů v singlu kompletní pětice českých tenistů, o den později přišel totální krach! S dvorci All England Clubu se ve 2. kole dvouhry rozloučilo celé kvinteto českých zástupců. Končí Barbora Strýcová, Kristýna Plíšková, Lukáš Rosol, Jiří Veselý i dvojnásobná šampiónka turnaje Petra Kvitová. Nasazená jedenáctka, která byla po triumfu v Birminghamu považována za spolufavoritku třetího grandslamu sezóny, ve svém třetím turnaji po vážném zranění ruky prohrála s Madison Brengleovou z USA, aktuálně 95. hráčkou žebříčku WTA, 3:6, 6:1 a 2:6.

Foto: Andrew Couldridge, Reuters

Konec! Dvojnásobná šampiónka Wimbledonu Petra Kvitová při svém comebacku dohrála ve 2. kole.

Článek
Fotogalerie

Dvaadvacátá nasazená Barbora Strýcová nečekaně skončila na raketě loňského nováčka roku Japonky Naomi Ósakaové po setech 1:6, 6:0 a 4:6. Loučí se také Kristýna Plíšková, jež ve 2. kole singlu prohrála s Řekyní Marií Sakkariovou 7:6, 4:6 a 4:6. Dohrál i kvalifikant Lukáš Rosol. V utkání s Gillesem Müllerem z Lucemburska byl sice blízko postupu, protože měl v pátém setu dva mečboly, ale nakonec s šestnáctým nasazeným soupeřem prohrál 5:7, 7:6, 6:4, 3:6 a 7:9 za tři a půl hodiny. Vypadl rovněž Jiří Veselý, který nestačil na Itala Fabia Fogniniho, jemuž podlehl 6:7, 4:6 a 2:6.

Duel Kvitové jako jízda na horské dráze

Sedmadvacetiletá Kvitová ale udělala proti Brengleové 50 nevynucených chyb a působila unaveně. V závěru třetího setu si vzala čas na ošetření, nechala si změřit tlak a lékařka poslouchala i její dech.

Duel Kvitové připomínal horskou dráhu. V prvním setu se svěřenkyně Jiřího Vaňka dopustila 23 nevynucených chyb, čtyřikrát ztratila podání a posléze i set. Od stavu 0:1 ve druhém setu ale spustila ostrou palbu a šesti hrami v řadě se dostala do zápasu.

Ve třetím setu ještě dokázala zareagovat na ztrátu podání v první hře, ale od stavu 2:1 už neuhrála ani game. Navíc se stále častěji znaveně opírala o raketu. Za stavu 2:5 si zavolala lékařku, ale zápas už nezachránila. Odvrátila jeden mečbol, ale její padesátá nevynucená chyba utkání po hodině a tři čtvrtě ukončila.

Strýcová: Celý zápas jsem se trápila!

Strýcová v utkání s devatenáctiletou Ósakaovou přišla o první set za 26 minut, ale pak se uklidnila a přesnou hrou získala sedm gamů v řadě. Až třetí set byl vyrovnaný. "Problém byl za stavu 1:0 a 30:0, kdy jsem jí otevřela dveře zpátky do zápasu. Neudělala jsem nic. Hrála jsem strašně krátké balóny," řekla Strýcová.

Zápas zlomila ztráta podání Češky v sedmé hře. Pak sice odvrátila čtyři mečboly, jeden i za pomoci "prasátka", ale s wimbledonskou debutantkou Ósakaovou prohrála za hodinu a 49 minut. "Nemohla jsem se do zápasu dostat. Celý zápas jsem se trápila," řekla Strýcová.

Juniorská vítězka Wimbledonu z roku 2010 Plíšková vedla nad soupeřkou (101. hráčkou žebříčku WTA) 7:6 a 4:1 a měla dva brejkboly. Ani jeden ale nevyužila, pustila skvěle se pohybující Řekyni do hry a sama situaci neunesla.

Ve druhém setu prohrála pět her v řadě a pak na pět minut zmizela na toaletu. Po návratu se zdálo, že by mohla myslet na výhru, ale opakovala se situace z první sady. Za stavu 2:1 nevyužila česká hráčka dva brejkboly a pak sama přišla o servis. Ještě měla šanci se vrátit do zápasu, ale nezužitkovala ani náskok 40:0 při servisu Sakkariové za stavu 3:4. Celkem v utkání využila jen dva brejkboly ze čtrnácti.

Nadšeně bojující Sakkariová proměnila mečbol svým třetím esem. Zápas trval bez dvou minut dvě a půl hodiny.

Rosol nevyužil dva mečboly

Rosol v utkání tvrdých servisů vedl 2:1 na sety, ale levou rukou hrající Müller, vítěz z Hertogenbosche a semifinalista v Queen's Clubu, dokázal srovnat. V rozhodující sadě měl Rosol za stavu 6:5 i díky dvěma dvojchybám soupeře dva mečboly, jenže nedostal šanci je proměnit. Müller při obou dobře servíroval a při druhém si pomohl i jedním ze svých 45 es, které v souboji nastřílel. "První mečbol trochu mrzí, mohl jsem do toho jít odvážněji," uznal Rosol.

Rozhodnutí padlo za stavu 7:7. Rosol nejdříve odvrátil dva brejkboly, ale při třetím vyhodil dobíhaný míč mimo kurt a Müller zápas dopodával.

"Byl to dobrý zápas o malých šancích se špatným koncem. Hrál jsem na dobré úrovni, všechno se zlepšilo. S turnajem můžu být celkově spokojený a je vidět, že je na čem stavět. Beru to pozitivně, mohl jsem jenom překvapit," řekl Rosol, který loni prohrál ve Wimbledonu v 1. kole až 10:12 v pátém setu s Američanem Samem Querreym.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 31,6 miliónu liber)
Ženy
Dvouhra - 2. kolo:
Brengleová (USA) - Kvitová (11-ČR) 6:3, 1:6, 6:2
Ósakaová (Jap.) - Strýcová (22-ČR) 6:1, 0:6, 6:4
Sakkariová (Řec.) - Kristýna Plíšková (ČR) 6:7 (6:8), 6:4, 6:4.
Čtyřhra - 1. kolo:
Šafářová, Matteková-Sandsová (1-ČR/USA) - Bradyová, Riskeová (USA) 7:5, 6:2.
Voráčová, Ninomijaová (ČR/Jap.) - Boserupová, McHaleová (USA) 6:1, 6:2
Hradecká, Siniaková (5-ČR) - Muhammadová, Towsendová (USA) 6:4, 7:6 (8:6)
Peschkeová, Grönefeldová (12-ČR/Něm.) - Golubicová, Kristýna Plíšková (Švýc./ČR) 6:4, 6:3.
Muži:
Dvouhra - 2. kolo:
Müller (16-Luc.) - Rosol (ČR) 7:5, 6:7 (7:9), 4:6, 6:3, 9:7
Fognini (28-It.) - Veselý (ČR) 7:6 (7:3), 6:4, 6:2.
Výsledky dalších středečních zápasů ve Wimbledonu zde.

Reklama

Související témata: