Hlavní obsah

Hotovo! Messi místo vězení zaplatí za daňové úniky pokutu šest a půl miliónu

Hvězdný argentinský fotbalista Lionel Messi místo trestu vězení na 21 měsíců za daňové úniky zaplatí pokutu čtvrt miliónu eur (zhruba 6,57 miliónu korun). Rozhodl o tom dnes španělský soud.

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Argentisnký fotbalový král Leo Messi se oženil. A teď může slavit znovu, kvůli daním do vězení nepůjde.

Článek

Pětinásobný nejlepší fotbalista světa byl spolu s otcem Jorgem odsouzen za daňové podvody vloni v červenci. Už tehdy bylo jasné, že lídr Barcelony za mříže nepůjde. Podle španělských zákonů si totiž mohou odsouzení za nenásilné trestné činy s dosud čistým rejstříkem odpykat tresty kratší než dva roky na podmínku na svobodě.

Messi už tehdy také dostal pokutu dva milióny eur (54 milionů korun). S odvoláním proti rozsudku letos v květnu neuspěl, s návrhem na změnu trestu nicméně státní zástupce souhlasil. Dnes jej soud potvrdil a změnil i trest odnětí svobody pro Messiho otce. Ten místo 15 měsíců ve vězení zaplatí pokutu 180 000 eur (4,7 miliónu korun).

Messi neodvedl v letech 2007 až 2009 španělským úřadům na daních více než čtyři milióny eur z příjmů z osobnostních práv. Svou vinu opakovaně odmítl. U soudu se bránil tvrzením, že o daňových záležitostech nic nevěděl a věřil otci a právníkům.

Reklama