Hlavní obsah

Doping nefunguje? Tvrdí to nová studie

Nejnovější ‒ a nutno říci, že zatím jediná svého druhu ‒ studie účinků EPO tvrdí, že tento hojně zneužívaný doping ve svém důsledku vůbec nefunguje. Erythropoetin, zkráceně EPO, je hormon podporující tvorbu červených krvinek, tudíž také lepší okysličování pracujícího svalstva. Asi nejznámějším uživatelem této ve sportu zakázané látky je bývalý profesionální cyklista Lance Armstrong. Jak se asi cítil, když se k němu tato informace donesla?

Foto: Profimedia.cz

Doping prý nefunguje. Spousta problémů by tak odpadla.

Článek

Nizozemské výzkumné centrum Centre for Human Drug Research v odborném tisku nedávno publikovalo závěry své nové studie zaměřené na jednu z nejčastěji zneužívaných látek ve sportu. Z výzkumu vyplývá, že erythropoetin, kvůli němuž přišel Armstrong i o svých sedm titulů z Tour de France, vlastně nefunguje.

Výzkum byl prováděn po dobu osmi týdnů na skupině 48 cyklistů. Tito nejlepší amatéři, jaké se výzkumníkům podařilo sehnat (profesionální cyklisté mají zakázáno tyto látky používat z jakéhokoli důvodu) vyráželi na slavný Mont-Ventoux, hrůzu nahánějící kopec ve francouzské části Alp o délce 22 kilometrů s průměrným sklonem 7,43 %, a následně jeli dalších 110 kilometrů v rovinatějším terénu. Polovina cyklistů dostávala injekčně aplikované EPO, zatímco druhá pouze placebo. Za celé období se mezi oběma skupinami (dle tvrzení studie) nikdy neobjevil výkonnostní rozdíl.

Vědci označili atlety za naivky, když dojde na zvyšování výkonu pomocí nejrůznějších substancí. Mýtus EPO tak prý obchází světem profesionálního i rekreačního sportu s očekáváním pohádkových výkonnostních skoků. Výzkumníci ovšem připouštějí, že i oni objevili pozitivní účinky EPO na sportovní výkonnost, ovšem pouze při vysoce intenzivních výkonech a pouze v laboratorních podmínkách. Při vysoce intenzivním, a tudíž velmi krátkém, výkonu je vliv erythropoetinu skutečně zaznamenáván, jeho vliv ale slábne s přibývajícím časem zátěže a při vytrvalostní cyklistice v reálných podmínkách je prý zcela neprokazatelný.

Jediný způsob, jak lze při vytrvalostních sportech získat určitou výhodu užíváním EPO je čistě na psychologické bázi, na úrovni autosugesce a účinků placeba, vyplývá ze studie. Mezinárodní cyklistická unie UCI už před dvěma lety oficiálně hovořila o katastrofě endemických rozměrů, kdy EPO pro zvýšení svých výkonů hojně používají už i amatérští sportovci.

Doufejme, že svět profesionálního běhu nám zůstane zachován jako ten z méně prohnilých. První tragické vlaštovky už mají ale i maratonci za sebou. Kvůli zneužívání EPO přišla o své vavříny třeba olympionička Jemima Sumgong nebo Rita Jeptoo, obě vytrvalkyně z Keni.

Byli byste v amatérském sportu ochotni vzít zakázanou látku?
Ano, beztak to dělají všichni.
13,4 %
Nevím, nejsem si jistý/á.
4,1 %
Ne, nemusím si na nic hrát.
82,5 %
Celkem hlasovalo 1143 čtenářů.

Reklama

Související témata: