Hlavní obsah

Soud dal Lafatovi za pravdu. Smí si přijmy danit jako živnostník, stejně jako ostatní sportovci

Sportovní hantýrkou by se mohl okomentovat verdikt Nejvyššího správního soudu (NSS) tak, že kanonýr fotbalové Sparty David Lafata opět skóroval. Soud totiž rozhodl v jeho prospěch ve sporu s finančním úřadem tak, že sportovci mohou danit své příjmy stejně jako živnostníci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sparťanský útočník David Lafata u soudu uspěl.

Článek

Lafata vystupující právě jako živnostník si odepsal z daní v letech 2011 až 2013 šedesátiprocentní paušál, což finanční úřad označil za chybu a vyměřil mu daňové penále. Berňák totiž profesionálního sportovce posoudil jako nezávislé povolání, kde lze odepisovat nejvýše čtyřicetiprocentní paušál.

Lafata se proti tomu odvolal k finančnímu ředitelství, které ale takový názor potvrdilo, stejně jako Krajský soud v Českých Budějovicích. Definitivně spor rozetnul až senát NSS v čele s Janou Brothánkovou. „NSS je toho názoru, že pokud je s ohledem na neujasněnost právní úpravy v zásadě možné vykonávat samostatnou činnost profesionálního sportovce dle zákona o daních z příjmů buďto jako živnostenské podnikání, nebo jako nezávislé povolání, nelze za daného právního stavu daňový subjekt nutit, aby zvolil ten způsob, který je vhodnější z hlediska fiskálních zájmů státu," konstatovali soudci.

„Pokud stěžovatel vykonával činnost profesionálního fotbalového hráče jako živnost na základě příslušného živnostenského oprávnění, příjmy z této činnosti představují příjmy ze živnosti podle zákona o daních z příjmů," dodali.

Reklama

Související témata:
Živnost
Živnostníci