Hlavní obsah

Křetínský otočil kolem dějin. Z Galatasaraye vykoupil jeho nedávného kapitána

Praha
Aktualizováno

Zvěsti o tom, že rozpočet fotbalové Sparty se vyšplhal někam k 700 miliónům korun, budou nejspíš pravdivé. Majitel klubu Daniel Křetínský angažováním osmé letní posily definitivně otočil kolem dějin v českém prostředí. Na Letnou přichází turecký obránce Semih Kaya. Šestadvacetiletý fotbalista působil naposledy v Galatasarayi Istanbul a se Spartou podepsal kontrakt na tři roky. Nejde o žádného volného borce, Pražané nedávného kapitána istanbulského velkoklubu museli vykoupit z kontraktu, který měl až do roku 2019. Kayova cena se může údajně vyšplhat až na 90 miliónů korun!

Foto: www.sparta.cz

Semih Kaya, nová posila fotbalistů pražské Sparty, s manželkou, basketbalistkou Yasemen Saylarovou.

Článek

Za vším hledej ženu... Známé úsloví Spartě nahrálo. Kayovou manželkou je Yasemen Saylarová, turecká reprezentantka v basketbalu, která v dresu Galatasaraye Istanbul již několikrát nastoupila proti USK. Prahu si oblíbila a svému choti tudíž angažmá ve Spartě vřele doporučila.

Semih Kaya během čtvrtka úspěšně prošel zdravotní prohlídkou a uzavřel přestupová jednání. Podle tureckých médií za něj Sparta zaplatí 70 miliónů korun a spolu s reálně splnitelnými bonusy, jako je třeba postup do Evropské ligy, se Turkova cena může vyšplhat až na 90 miliónů korun, což z něj může učinit nejdražšího hráče české ligy.

Osm nově angažovaných cizinců by pak Spartu vyšlo na neuvěřitelnou celkovou sumu 255 miliónů korun!

Letní posily fotbalové Sparty
Semih Kaya (Turecko), Galatasaray Istanbul70 miliónů korun
s bonusy až 90 mil.
Tal Ben Chaim (Izrael), Maccabi Tel Aviv76 miliónů korun
Srdjan Plavšič (Srbsko), CZ Bělehrad26 miliónů korun
Marc Janko (Rakousko), FC Basilejvolný hráč
Vukadin Vukadinovič (Srbsko), Zlín16 miliónů korun
Lukáš Štetina (Slovensko), Dukla26 miliónů korun
Eldar Čivič (Bosna), Slovácko21 miliónů korun
Martin Dúbravka (Slovensko), Liberecvolný hráč
Celkem235 (255) miliónů korun

První angažmá mimo Turecko

„Je to velmi důležitý krok v mé kariéře i s ohledem na to, že jsem nikdy nehrál mimo Turecko. Konzultoval jsem přestup i s manželkou, která je nadšená, že poznáme nové prostředí," uvedl Semih pro sparťanský web krátce po podpisu tříleté smlouvy.

„V dresu Galatasaraye jsem odehrál spoustu velkých zápasů jak v lize, tak v Lize mistrů. Vyhrál jsem dost trofejí a byli jsme úspěšní. A můj cíl je navázat na to ve Spartě a slavit s novým klubem výhry ve všech soutěžích. Doufám, že budeme s novými spoluhráči úspěšní hned od úvodního zápasu," přeje si Kaya. Na jeho příchodu se podílel agent Pavel Zíka z agentury Global Sports.

Je jasné, že Sparta bude muset takového hráče náležitě platit. V uplynulé sezóně odehrál Kaya za Galatasaray 20 ligových zápasů, z toho 18 v základní sestavě, a dal dvě branky. Celkem má v turecké lize 166 startů a pět gólů. Dalších 26 utkání odehrál v evropských pohárech.

Na kontě má čtyři turecké tituly, tři výhry v poháru a pět v superpoháru. V sezóně 2011/12 byl zvolen nejlepším mladým hráčem turecké ligy, když vytvořil stoperskou dvojici s bývalým českým reprezentantem Tomášem Ujfalušim. V letech 2012 až 2015 odehrál také třiadvacet zápasů v dresu turecké reprezentace.

Reklama

Související témata: