Hlavní obsah

Slovenka vyhrála nejdelší a nejnáročnější závod světa

Queens

Jestli uvažujete o maratonu jako o extrému pro lidské tělo, bylo by zajímavé zjistit, co si budete myslet o faktu, že 48letá paní z Bratislavy vyhrála závod v běhu na 5000 kilometrů, který se běhá za velmi neideálních podmínek na okruhu necelých 900 metrů. Není náhoda, že Self-Transcendence 3100 Mile Race je považován za nejextrémnější na světě. Jde o nejdelší certifikovaný závod světa. Za dvě desítky let jeho existence tuto výzvu dokázaly dokončit necelé čtyři desítky lidí. Překvapivě tvoří právě naši východní sousedé poměrně velké procento jejích pokořitelů.

Foto: Profimedia.cz

Samotný běh se odehrává na nudném chodníku kolem školy.

Článek

Závod na 3000 mil se neutápí v záplavě sponzorských bannerů a vlaječek. Televizní štáby z celého světa neorganizují živé vysílání, vítězové neodjíždějí domů s žoky bankovek z prize money. Pokořitele této nepředstavitelně brutální výzvy v televizi pravděpodobně nikdy neuvidíte. Přesto se pouhé dokončení závodu rovná popření několika fyzikálních zákonů a lékaři povětšinou vůbec nechápou, jak je možné, že lidské tělo něco takového skutečně zvládlo.

Slovence Kaneenice Janákové se navíc podařilo dosáhnout rekordního výsledku, když celou trať dokončila za 48 dní, 14 hodin, 24 minut a 10 sekund a posunula naše představy o tom, co je ještě možné, o těžko uvěřitelných 17 hodin! Na zdolání hranice 4989 kilometrů je určen časový limit 52 dnů. Účastníci tak musejí v průměru zdolat necelou stovku kilometrů každý den s tím, že trasa kolem bloku domů v americkém Queensu je otevřena pouze od šesté hodiny ranní do půlnoci. Chcete-li se popasovat s trasou, připravte se také na vysoké teploty šplhající až ke 35 °C a samozřejmě na delší spánkovou deprivaci, protože naspat osm a více hodin denně se vám během závodu opravdu nepodaří.

Paní Janáková samozřejmě není v běžeckém sportu úplným greenhornem, právě naopak. Za sebou má 15 vícedenních etapových běhů a 32 ultra. Na svém domácím Slovensku drží několik národních rekordů na takových akcích, jako jsou třeba šestidenní závody. Za šest dní je paní Janáková schopna uběhnout 713 kilometrů a 1000 mil (1609 kilometrů) udolá za méně jak 16 dní.

Brutální běh organizuje v Americe Sri Chinmoy Marathon Team. Šrí Činmoj založil akci jako příležitost pro běžce objevit své nejzazší limity. Self-transcendence znamená sebezdokonalení, kterého podle něj lze během i jinými fyzickými aktivitami dosáhnout. Závod je extrémně náročný jak fyzicky, tak psychicky, nemůže se na něj tudíž přihlásit úplně každý. Účastnit se mohou jen pozvaní sportovci z řad těch nejzkušenějších. Self-Transcendence 3100 Mile Race ovšem není až tak o porážení ostatních, jako spíše o překonávání sebe samých a svých vlastních představ o možnostech lidského těla a mysli.

Reklama

Související témata: