Hlavní obsah

Více tréninků, více kilometrů. Pro koho je dvoufázový trénink?

Svůj ranní výběh už máte úspěšně za sebou. Přemýšleli jste ale někdy o tom, že byste si tentýž den mohli jít zaběhat ještě jednou? O dvoufázových trénincích je slyšet hlavně na setkáních profesionálních běžců i dalších sportovců. Je to ale něco, co by mohlo prospět i rekreačním vyznavačům pohybových aktivit?

Foto: Profimedia.cz

Dvoufázový trénink má mnohá pozitiva.

Článek

Zdvojení tréninků v jeden den, takzvaná „dvoufáze" představuje dva tréninky oddělené od sebe několika hodinami, v našem případě pravděpodobně celou pracovní dobou strávenou na pracovišti. Dvoufáze vás může posunout na další úroveň a vašim tréninkům propůjčit další nemalá pozitiva.

První benefit je zcela zřejmý. Navýšíme celkovou týdenní kilometráž. Zařadíte-li dvoufázi jednou až dvakrát týdně do svého programu, získáte vlastně hned dva tréninky navíc. A to není málo. Více naběhaných kilometrů totiž znamená také širší běžecký základ v podobě vytrvalosti. Vytrvalost nezískáte ničím jiným než nabíháním velkého množství kilometrů. A pro organismus, hlavně v případě, kdy jste s běháním začali teprve před nedávnem, je daleko šetrnější onu delší vzdálenost zaběhnout ve dvou kratších úsecích než v jednom delším.

Zdvojování tréninků má ale význam až v okamžiku, kdy váš tréninkový deník hlásí alespoň 50-70 kilometrů za týden. V opačném případě je smysluplnější spíše přidat další jednotlivý trénink ve volný den. Dvoufáze naučí vaše tělo rychleji a efektivněji regenerovat. Přidání 4-8 kilometrů v podobě doplňkového ranního tréninku, po kterém večer následuje intenzivnější nebo delší jednotka, naučí tělo rychleji regenerovat a posune váš běh na vyšší úroveň.

Dvoufáze také přinutí tělo efektivně pracovat i ve stavu, kdy je již unaveno a vyčerpáno. V takovém případě naučíte svůj metabolismus získávat energetické zdroje také jinak než jen z glykogenu. Tělo se naučí poskytovat energii také z uložených tuků, a to zvláště v případě, kdy na svůj ranní trénink vyrazíte nalačno. Také z hlediska plánování času se často může zdát jednodušší vměstnat do svého nabitého programu dva kratší tréninky oddělené náplní celého dne než jeden dlouhý. V létě se navíc tímto způsobem elegantně vyhnete těm nejvyšším denním teplotám.

Je tady ovšem i jeden háček: Pokud trénujete na půlmaratón nebo maratón, dlouhým jednotkám se úplně nevyhnete. Adaptační mechanismy na úrovni vytrvalosti se totiž začínají projevovat až po minimálně hodině a čtvrt aktivity. Bez long-runů to prostě na dlouhých tratích nepůjde. Maratonci a půlčíci budou muset jeden až dva dlouhé tréninky týdně přeci jen dodržet.

Trénujete někdy i dvoufázově?
Ano, na mé úrovni je to už potřeba.
31,1 %
Zrovna to zvažuji.
47 %
Ne, takové věci neřeším.
21,9 %
Celkem hlasovalo 302 čtenářů.

Reklama

Související témata: