Hlavní obsah

Plzeň - Larnaka 3:1Chybující, ale šťastná. Viktoria poletí na Kypr s náskokem

MinutaMin. Tým Hráč Akce
8. Acorán 0 : 1
29. Bakoš 1 : 1
36. Kolář 2 : 1
74. Bakoš (penalta) 3 : 1
Záznam online reportáže

Plzeň
Aktualizováno

Podzim v pohárech mají na dosah. Fotbalisté Plzně v úvodním utkání play off o postup do Evropské ligy porazili AEL Larnaka 3:1 a k odvetě na Kypru tak za týden nastoupí s nadějným náskokem. Viktoria měla štěstí, že sérii hrubých chyb v úvodu zápasu zaplatila jen jedním inkasovaným gólem. Zápas pak otočili Kolář a dvakrát skórující Bakoš. Plzeň tak vyhrála teprve druhý z posledních 18 zápasů na evropské scéně.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský útočník Marek Bakoš oslavuje gól na 3:1 během utkání s Larnakou.

Článek
Fotogalerie

Příjemným překvapením pro plzeňské fanoušky byl návrat uzdraveného kapitána Hubníka do základní sestavy. Mužstvo pod jeho vedením čekal úkol zlomit černou sérii. Viktoria totiž v pohárech vyhrála jediný z předchozích 17 zápasů. Loni v prosinci ve skupině Evropské ligy 3:2 nad Austrií Vídeň...

Právě Hubník se ovšem stal nešťastnou postavou úvodu utkání. Rychle vyrobil dvě hrubky a druhou z nich soupeř již v 8. minutě využil. Larnaka si s přečíslením dokázala poradit. První zakončení ještě brankář Hruška nohou vyrazil, dobíhající Barrera ovšem snadno doklepl míč do prázdné svatyně. Skóre tak otevřel jeden ze sedmi Španělů v základní sestavě AEK.

A Plzni mohlo být ještě hůř. Obrovskou minelu předvedl také další mazák Limberský. Tričkovski po ní běžel sám na gólmana, udělal mu kličku, ale naštěstí pro domácí trefil na čáře zachraňujícího stopera Hájka.

Kolář načal obrat

Viktoria přečkala nejhorší a dostala šanci na obrat. Bakoš první tutovku zahodil, ale precizně proměněným přímým kopem v 29. minutě vyrovnal. Historie se pak záhy opakovala. Děravá plzeňská obrana zaspala při standardce, Tričkovski měl další loženku, ale hlavou trefil jen brankáře. Larnaka hořce litovala. Pilař s Limberským nachystali šanci pro Koláře a navrátilec pohotovým zakončením otočil skóre.

Víc si domácí vzhledem k počtu spáchaných chyb do přestávky ani přát nemohli...

Po přestávce Vrbův tým zvolnil a hlídal si těsný náskok. Ani Larnace nebylo skóre určené prvním poločasem proti mysli, a tak se hrálo bez větších šancí a vzrušení.

Až v 71. minutě vysunuli hosté do brejku Tričkovského a Hubník spásným napravil předchozí chyby. Larnaka navíc i do třetice po zahozené velké šanci inkasovala. Laban si po Kopicově rohu zahrál na volejbalistu a muž zápasu Bakoš penaltu jistě proměnil. Splnil tak slib, že nahradí potrestaného Krmenčíka.

Úvodní utkání 4. předkola Evropské ligy:
Viktoria Plzeň - AEK Larnaka 3:1 (2:1)
Branky: 29. a 74. (druhá z pen.) Bakoš, 36. Kolář - 8. Acorán. Rozhodčí: Jug - Žunič, Vidali (všichni Slovin.). ŽK: Bakoš, Kolář - Truyols, Laban, Mojsov. Diváci: 10 031.
Plzeň: Hruška - Řezník, Hubník, Hájek, Limberský - Hrošovský, Hořava - Zeman (84. Čermák), Kolář, Pilař (63. Kopic) - Bakoš (76. Řezníček). Trenér: Vrba.
Larnaka: Juan Pablo - Truyols, Mojsov, Catala, Antoniades (74. Teté) - Jorge, Murillo, Joan Tomás, Laban (82. Hevel) - Tričkovski, Acorán. Trenér: Idiakez.
Další zápasy EL

Reklama

Související témata: