Hlavní obsah

Nepovedené přepadení: Joggerka zlomila útočníkovi nos

Je až příznačné, že k politováníhodnému incidentu došlo v Eugene v Oregonu, ve městě, které bylo považováno za hlavní město běhu a v němž se shodou okolností zrodil i současný běžecký gigant Nike. Ani ne třicetiletá žena se zde šla proběhnout po křovinaté stezce South Bank Trail, když na ni ze zálohy zaútočil muž. Že to nebyl zrovna šťastný nápad, poznal násilník hned poté, co se ženě podařilo použít nejsilnější zbraň běžců ‒ nohy.

Foto: facebook Eugene Police Department

Policie má v oregonském Eugene s běžci většinou veselejší příhody.

Článek

Jsou ani ne dvě hodiny po nedělním poledni, když se po zarostlé stezce blíží k místu mladá joggerka. V porostu zde číhá mladý muž, běloch s černými úmysly. Místo si nevybral náhodou. Roste zde bujná vegetace, v dohledu nejsou žádné domy, a tak pravděpodobnost, že by někdo zaslechl zoufalé volání a přispěchal na pomoc, je mizivá.

Mladík vyskakuje ze svého úkrytu ihned, jak žena proběhne kolem něj. Zuřivě ji popadá za ramena a surově ji strhává k zemi. Sám se však na zemi ocitá také. A v neoficiálním závodě o to, kdo bude dřív na nohou, je běžkyně rychlejší. Když ji násilník zachytí za kotník, další útok se rozhodne odvrátit svou nejsilnější zbraní ‒ nohama. Volnou nohou kope útočníka do obličeje. „Asi jsem mu zlomila nos a nejspíš vyrazila pár zubů," říká později policistům do protokolu.

Strážci pořádku tak mají vcelku zásadní a spolehlivé poznávací znamení, až se vydají na pátrání po kriminálníkovi. Stačí najít hříšníka s křivým nosem a výrazně prořídlým chrupem. Napadené se podařilo vyváznout bez zranění. I přesto lze pochybovat, že by se v americkém kontextu dalo hovořit o nepřiměřené obraně, v Čechách tolik diskutované okolnosti trestných činů. Ve skutečnosti americká policie na svých stránkách nabádá napadené v případě útoku k aktivní obraně.

Policie v Eugene nyní pátrá po zhruba třicetiletém muži útlé postavy s výškou kolem 180 centimetrů, zapadlých, poďobaných tváří. V tuto chvíli už je mu pravděpodobně nad slunce jasné, že v místě, kde působil slavný Steve „Pre" Prefontaine, běžecká ikona neváhající do hry vsázet celý svůj život, lze narazit pouze na ženy-běžkyně podobného ražení. Snad uštědřená lekce raubířovi dostatečně napověděla, že příště si má raději založit účet na internetové seznamce.

Reklama

Související témata: