Hlavní obsah

Rumunsko - Česko 68:83Basketbalisté měli pro strach uděláno, účinkování v Kluži začali skalpem domácích

Kluž
Aktualizováno

První krok za vysněným postupem ze skupiny zvládli čeští basketbalisté na jedničku. Účinkování na ME v Kluži zahájili výhrou nad domácím Rumunskem 83:68, když zazářil autor pětadvaceti bodů Vojtěch Hruban. Základem úspěchu v hodně bouřlivém prostředí byl trhák ve skóre, který se národnímu týmu povedl na začátku třetí čtvrtiny a tím dostal utkání pod kontrolu.

Foto: Mudra federace/Václav basketbalová Česká, ČTK

Vojtěch Hruban z ČR střílí přes rumunského hráče Octaviana Calota-Popa.

Článek

Češi začali v základní sestavě Satoranský, Bohačík, Hruban, Kříž, Peterka, jenže brzy se dostali do potíží s fauly. Rumuni tak mohli záhy házet trestné hody, měli však nízkou úspěšnost. Naštěstí národnímu týmu dobře fungovala vysunutá obrana, čímž dostával soupeře účinně pod tlak. Po Hrubanově trojce z toho bylo vedení už 15:9, jenže domácí bleskově odpověděli dvěma trefami Paliciuce z dálky.

Rumunští basketbalisté se snažili dávat velký pozor na Satoranského a maximálně mu znepříjemnit hru s míčem. Klíčový muž českého mužstva přesto dokázal tvořit, rozdávat přihrávky i bodově se prosazovat. Pod košem ale hodně zlobil 214 cm měřící pivot Baciu, díky němu měli domácí navrch při doskoku.

Ve skóre to byla ale velká přetahovaná. Český tým svým agresivním stylem hry však do poloviny zápasu přiměl soupeře k dvojnásobnému počtu ztrát. Třetí čtvrtinu začínal s těsným vedením 40:38 a navíc se mu po pauze povedlo ještě výrazněji odskočit desetibodovou šňůrou. Rumunsku ji nezastavilo ani zónovou obranou a především přes bouřlivou podporu z hlediště střelecky mlčelo téměř sedm minut.

Náskok byl pro Česko uklidňujícím faktorem a při vedení 65:47, když do konce zbývalo osm minut, mělo vlastně zápas pod kontrolu. Národní tým vytáhl úspěšnost zakončení až k padesáti procentům. S velikou chutí hrál především Hruban, jenž odvedl obrovský kus práce i v obraně. Domácí spoléhající na střelbu Moldoveana sice ještě nechtěli složit zbraně, ale vyrvat výhru z českých rukou se jim podařit nemohlo.

„Vstup do turnaje není nikdy lehký, ale rozhodla naše výborná třetí čtvrtina. Jsem spokojený s výkonem svých hráčů, ukázali velký charakter," ocenil trenér českého mužstva Ronen Ginzburg vítěznou premiéru. „Buďme na zemi, jen jsme potvrdili předpoklad, že bychom měli Rumuny umět porazit," říkal realisticky kapitán Jiří Welsch.

Zaskvěl se Tomáš Satoranský, jenž nasbíral 20 bodů, 13 doskoků a šest asistencí. Na šampionátu zatím nikdo nezahrál efektivněji. Rozehrávač Washingtonu se předvedl v dobrém světle před zraky viceprezidenta zámořského klubu Tommyho Shepparda, který přiletěl svého hráče na šampionát sledovat. „Museli jsme porazit Rumunsko, abychom měli šanci na postup, protože se domácí jeví jako papírově nejslabší soupeř," uvedl pro ČTK jediný Čech z NBA.

„Jakmile jsme v druhé polovině utkání zlepšili obranu, byli jsme už jasně lepším týmem," doplnil Satoranský a ocenil i spoluhráče. „Vojta Hruban skvěle bránil, o jeho útoku ani nemluvím. Martin Kříž také skvělý v obraně a Kuba Šiřina jako střídající rozehrávač předvedl asi nejlepší výkon, jaký jsem od něj viděl," prohlásil.

Mistrovství Evropy basketbalistů - skupina C v Kluži
Rumunsko - Česko 68:83
Nejvíce bodů: Moldoveanu 24, Paliciuc 12, Calota-Popa 7, Mandache a Baciu po 5- Hruban 25, Satoranský 20, Auda a Kříž po 8, Peterka a Šiřina po 7. čtvrtiny 22:21, 16:19, 9:22, 21:21.
Chorvatsko - Maďarsko 67:58 (20:20, 39:36, 52:53)
Španělsko - Černá Hora 99:60 (26:14, 51:29, 70:44)
Ostatní výsledky zde.
Tabulka:
1.Španělsko11099:602
2.ČR11083:682
3.Chorvatsko11067:582
4.Maďarsko10158:671
5.Rumunsko10168:831
6.Černá Hora10160:991

Reklama

Související témata: