Hlavní obsah

Sev. Irsko - Česko 2:0Sbohem Rusko, fotbalisté pohřbili postup. Nad českým Titanikem se v Belfastu zavřela voda

MinutaMin. Tým Hráč Akce
28. Evans 1 : 0
41. Brunt 2 : 0
Záznam online reportáže

Pavel Dosadil (Belfast)Sport.cz
Aktualizováno

Kdepak navázat na nadějný výkon proti Německu, natož pak udržet naděje na postup. Česká fotbalová reprezentace šla v Belfastu ke dnu jako v místních loděnicích postavený Titanic. Po porážce 0:2 se Severním Irskem je jisté, že mistrovství světa v Rusku se příští rok odehraje bez Jarolímova týmu. Již dvě kola před koncem skupiny C jsou Češi bez nároku aspoň na druhé místo a tím pádem na účast v baráži. Za bezkonkurenčními Němci skončí právě Severní Irsko.

Foto: Matthew Childs, Reuters

Je zle! Fotbalista Severního Irska Jonny Evans překonává gólmana Tomáše Vaclíka v utkání kvalifikace o postup na MS 2018. Češi v tu chvíli prohrávali 0:1.

Článek
Fotogalerie

Jarolím o konkurenci na pravém obránci

Trenér národního týmu Jarolím hodnotí výkon Filipa Nováka

Den před zápasem avizoval, že se mu kouří z hlavy, aby se trefil do co nejlepší sestavy. Nakonec zůstal Karel Jarolím u rozestavení s pěti obránci a prakticky stejné jedenáctky, která v pátek sahala po remíze s Německem. Jen Kopice nahradil Krejčí, takže Kadeřábek, Dočkal a spol. zůstali nadále na lavičce.

Výhru potřebovaly oba týmy, žádní ofenzívní partie se ovšem na trávníku ve Windsor Parku nestrhla. Domácí i hosté ctili opatrnost, postupný útok a čekání na standardky. Magennis hlavičkoval po prvním rohu Irů mimo branku, stejně tak Krejčí na straně druhé.

Čechy nutila hrozba předčasného vyřazení přece jen k větší aktivitě. Irové jsou ovšem mistři defenzívy, takže Jarolímův tým kroužil kolem jejich sevřené obrany jako kolem házenkářského brankoviště a šance nepřicházely.

Dvojitý úder přinesl neúprosný konec

A potom udeřilo. Zmatený Novák zbytečně zahrál na roh, na který Irové čekali. První centr ještě Češi odvrátili, následný centr do šestnáctky už ovšem stoper Evans poslal v 28. minutě přes váhajícího Vaclíka hlavou do sítě. A protože Gebre Selassie nestačil střelce včas vystavit do postavení mimo hru, gól platil a stadión v Belfastu mohl spadnout, protože domácím k jistotě druhého místa ve skupině stačil.

Naopak český Titanic už měl zaplaveny všechny paluby a nad zavírající se vodu čouhaly jen vršky komínů. A do přestávky bylo ještě hůř. Nešťastník Novák fauloval asi dvacet metrů od šestnáctky, což byla předzvěst druhé pohromy. Brunt zahrál přímý kop levačkou k tyči, a přestože k ní měl Vaclík blíž, míč do sítě propustil.

Druhý poločas už byl smutným umíráčkem českých nadějí. Darida a spol. se sice snažili vstřelit aspoň kontaktní gól, ale cesta do Ruska už byla dávno ztracena.

Kvalifikace MS 2018 ve fotbale:
Skupina C:
Severní Irsko - Česko 2:0 (2:0)
Branky: 28. J. Evans, 41. Brunt. Rozhodčí: Orsato - Di Fiore, Manganelli (všichni It.). ŽK: Kalas, Hušbauer (oba ČR). Diváci: 18 167.
Severní Irsko: McGovern - C. McLaughlin, Hughes, J. Evans, Brunt - Magennis (84. Ferguson), C. Evans, Davis, Norwood, Dallas (74. Lafferty) - Washington (58. Hodson). Trenér: O'Neill.
Česko: Vaclík - Gebre Selassie, Kalas, Suchý, Novák (66. Dočkal), Bořil - Krejčí (55. Kliment), Souček, Darida, Jankto (55. Hušbauer) - Krmenčík. Trenér: Jarolím.

Reklama

Související témata: