Hlavní obsah

Lacko v Le Mans zažehnal možné problémy a je blízko titulu

O titulu mistra Evropy v závodech tahačů se rozhodne až za dva týdny ve Jaramě. Adam Lacko o víkendu v Le Mans nevyužil první šanci zajistit si s předstihem korunovaci. Po nevydařené sobotě však v neděli na slavném francouzském okruhu vyhrál první jízdu, ve druhé skončil čtvrtý a v průběžném pořadí má v čele náskok 45 bodů na Jochena Hahna z Německa.

Foto: BUGGYRA media

Adam Lacko s kamiónem Buggyra

Článek

K životnímu úspěchu pilotovi týmu Buggyra Racing stačí ve Španělsku získat bez ohledu na výsledky soupeřů jen 15 bodů. Slavit tak může již po prvním dnu závodního víkendu. "Ztratil jsem v Le Mans osm bodů, to je dobré. Na to, jak to strašně vypadalo v sobotu, super. V Jaramě mi stačí se v sobotu lehce posnažit a může být hotovo," uvedl Lacko.

Lacko, který dnes oslavil 33. narozeniny, se v sobotu trápil, měl technické problémy a z náskoku ztratil patnáct bodů. V neděli ale od úvodního tréninku potvrzoval, že už je vše v pořádku a problémy z předešlého dne se nebudou opakovat. V kvalifikaci byl druhý a v hlavním závodě triumfoval poté, co se hned po startu dostal před Němce Saschu Lenze.

"Je to o hodně lepší než v sobotu. Kluci (mechanici) si hodně mákli, až do noci dělali, rozebrali a složili půl auta. Udělali jsme i nějaké změny a evidentně to bylo k lepšímu. I když jsme si říkali, že je to poslední věc. Buď, anebo. A byl to správný krok," řekl Lacko.

Fakt, že do hlavní a více bodované jízdy startoval z druhého místa, považoval s ohledem na okruh a první zatáčky za výhodu. "Je to stejné jako v Zolderu. Dostal jsem se hned dopředu a pak už jsem se udržel v čele," uvedl rodák z Čeladné.

Do druhé jízdy odstartoval ze čtvrté řady a snažil se jet hlavně takticky. Po posunu na čtvrté místo před sebe pustil Lenze, o němž již v té době věděl, že dostane penalizaci za překročení maximální rychlosti. "Bylo zbytečné s ním bojovat a riskovat," podotkl Lacko.

Druhý Čech na startu David Vršecký byl dnes dvakrát šestý, v poslední jízdě jej však o lepší výsledek připravila kolize s Hahnem hned v úvodu, kterou se zabývají komisaři. Pokud za ni dostane německý pilot trest, zvýší se i náskok Lacka.

Závod mistrovství Evropy tahačů v Le Mans
3. jízda:
1. Lacko (ČR/Buggyra) 23:24,032
2. Lenz (Něm./MAN) -1,094
3. Hahn (Něm./Iveco) -4,057
...6. Vršecký (ČR/Buggyra) -7,285.
4. jízda:
1. Körber (Něm./Iveco) 23:18,8
2. Halmová (Něm./MAN) -0,720
3. Hahn -2,482
4. Lacko -3,805
...6. Vršecký -6,924.
Průběžné pořadí ME:
1. Lacko 345
2. Hahn 300
3. Kiss (Maď./Mercedes) 284
...8. Vršecký 122
22. Vojtíšek (ČR/MAN) 2
Pohár konstruktérů:
1. Buggyra Racing 494
2. Reinert Adventure 457
3. Iveco Magirus 449

Reklama