Hlavní obsah

Marseille mu Sparta zatrhla. Se čtrnácti tituly tak aspoň zůstane rekordmanem navždy

Praha

Někteří hrají a jiní sbírají mistrovské tituly... Jiří Novotný patří jednoznačně do druhé kategorie. Se čtrnácti triumfy nejspíš už navždy zůstane domácím rekordmanem. Právě obránce Jiří Novotný se představuje ve čtvrtém dílu seriálu TOP 25 osobností samostatné české fotbalové ligy. V přiloženém videu si můžete připomenout třeba i jeho památný gól v derby se Slavií (5:1), po němž Letenští okamžitě začali slavit další titul.

Top 25 osobností ligy - Jiří Novotný

 
Článek

Nakonec si zakopal i v Kazani, do zahraničí ovšem mohl odejít mnohem dříve. Třeba po sezóně 1991/92, kdy Uhrinova Sparta zazářila v nultém ročníku Ligy mistrů.

„Vyřadili jsme Marseille a Olympique mě chtěl hned koupit. Sparta mě ale nepustila, doba byla taková. Není však nikde psáno, že bych se venku chytil. A o co jsem v zahraničí přišel, to jsem si doma se Spartou starty v Lize mistrů a pohárech vynahradil," uvědomuje si Jiří Novotný.

Zažil ještě společnou československou soutěž a jeho ligová čísla jsou mimořádná. Odehrál celkem 405 ligových zápasů, v nichž vstřelil 31 branek. Celkem získal 14 titulů, šest ve společné a osm v samostatné soutěži. Všechny se Spartou, kterou léta vedl jako kapitán.

Když tedy bilancuje aktivní kariéru, může být spokojený. „Ne maximálně, protože vždycky jde dosáhnout ještě něčeho víc. Třeba kdybych nepřišel o stříbro z Anglie... Měl jsem na druhou stranu zase štěstí, že vážná zranění se mi vyhýbala. A díky tomu jsem stihl všechno, co jsem zažil," říká Novotný smířlivě.

Reklama