Hlavní obsah

TEST: Kompresní návleky CompresSport R2V2 ‒ pomoc z vesmíru?

René KujanSport.cz

Název těchto kompresních návleků vám možná připomene Hvězdné války. Ártúvítú pravděpodobně neopraví mezigalaktickou loď a nejspíš ani nezachrání Republiku, ale vaše brutálním během rozmlácené svalstvo opraví určitě a třeba vám doslova a do písmene zachrání i nějaký ten závod. Navíc je stejně jako pověstný droid krásně oblý a kulatý, takže by si jej zcela jistě oblíbil i Anakin Skywalker. No dobře, Skywalker možná úplně ne, ale kdejaký Skyrunner je do něj už teď úplný blázen. Otestovali jsme pro vás.

Foto: archiv autora, Sport.cz

Kompresní návleky CompresSport R2V2

Článek
Fotogalerie

Nutno podotknout, že já osobně nejsem úplně nejlepší tester kompresních návleků na nohy. Trpím nejspíš nějakou biologickou anomálií, která mi nedovoluje nosit kompresky na čerstvé nohy. Věřte mi, zkoušel jsem to mnohokrát a končilo to vždy stejně ‒ vyběhnu, přiškrcené svaly začínají protestovat, musím zastavit, návleky sejmout a pokračovat bez nich.

Pro zachování objektivity ale musím uvést, že pokaždé, když dojde k problému, sahám ze všeho nejdřív po vazelíně nebo kompreskách. Protože problém je buďto vnější ‒ puchýř ‒ a zabere vazelína, nebo vnitřní ‒ svalový ‒ a zaberou kompresky. Takže prvně řečené neplatí úplně stoprocentně. Třeba zrovna nedávno, když jsem vybíhal na 350kilometrovou odyseu od pramene Vltavy k prameni Labe, už po pár stech metrech začalo protestovat levé lýtko. „Sakra, co to jako je?!" říkal jsem si poté, co jsem správně odpočíval, regeneroval ‒ a teď tohle. Hodně mi zatrnulo. Nějaký svazek svalových vláken se prostě z nevysvětlitelných důvodů zaťal a nechtěl povolit. Z batohu tahám R2V2 a okamžitě nasazuju. Další dva dny v nich běžím od první do poslední chvíle.

Když je problém, léčím kompresí. Když není problém, regeneruju kompresí. Za co bych se určitě postavil, ale klidně i posadil, je tvrzení, že kompresní návleky zlepšují a urychlují regeneraci. Tohle už i u mne funguje stoprocentně a po delších bězích neznám větší labůžo a úlevu než nasadit návleky na lýtka i stehna (nebo rovnou full-legy) a nechat působit, dokud přetrvávají libé pocity, což je v mém případě klidně i několik dlouhých hodin.

R2V2 představují další novinku ve světě lýtkových návleků a oproti dřívějším doznaly některých vylepšení. V jejich případě myslel švýcarský výrobce hodně také na trail runnery. Správně si povšimnul, že při běhu na prudkých horských stezkách dostávají kolena zabrat ještě o něco více, a na kompresky přidal ještě jakousi chlopeň (K-Protect) přiléhající na spodní stranu čéšek. Ta by měla zabránit nepotřebným vibracím a chvění a učinit tak hlavně prudké seběhy v terénu snesitelnější, příjemnější a překonatelnější. Dle měření výrobce by měly návleky snižovat vibrace součástek kolenního kloubu o celých 8 %.

Návleky jsou k dispozici hned v deseti barevných provedeních, takže si určitě vyberou i ty nejnáročnější slečny, které prostě musí mít sladěné barvy podle čelenky a náušnic. No, přesně jako Kačka Kašparová. My muži asi dáme přednost nejpraktičtějšímu černému provedení a svou volbu budeme obhajovat tvrzením, že je alespoň nemusíme tak často prát. Alfou a omegou nákupu lýtkových, ale i všech dalších kompresek je volba správné velikosti. Pokud nejste úplně tabulkový typ a váš rozměr je na hraně velikostí, volte vždy tu větší. Jedině tak využijete naplno všechna ta chytrá vlákna, co vás chrání, detoxikují, masírují, pomáhají s termoregulací i regenerací.

Běhu a kompresi třikrát zdar!

Reklama