Hlavní obsah

Padáme na úroveň Jamajky a Maroka, hřímal Berbr. Na Jarolímovi nenechal nit suchou, kouč ale zůstává

Praha
Aktualizováno

Hořký povzdech momentálního náčelníka českého fotbalu. „Padáme žebříčkem FIFA, dostáváme se na úroveň Jamajky a Maroka,“ glosoval Roman Berbr po jednání strahovské generality účinkování české reprezentace v pohřbené kvalifikaci o účast na světovém šampionátu v Rusku. „Vyhodnotili jsme ji jako neúspěšnou, ale trenér Jarolím v rámci smlouvy pokračuje. Smlouva je totiž komplikovaná, a bohužel neobsahuje trenérovu sportovní odpovědnost, takže jsme ji museli dodržet,“ vysvětloval, proč kouč i s realizačním týmem u národního týmu zůstává. Zatím...

Místopředseda FAČR Roman Berbr kritizuje Karla JarolímaVideo: Sport.cz

 
Článek

Výkonný výbor FAČR

Věděli, co je čeká, protože smlouvu uzavřenou mezi expředsedou asociace Miroslavem Peltou a Karlem Jarolímem znali.

„Věděli jsme o tom, jak je komplikovaná a  do 31. července příštího roku de facto nevypověditelná," potvrdil asociační místopředseda Berbr, že dopředu tušil, co jeho i další strahovské vládce čeká.

„Předseda měl zřejmě představu, že se postoupí do Ruska," pronesl se sarkastickým úsměvem ve tváři.

Jenže Jarolím reprezentační squadru na světový šampionát do Ruska nedovedl, Pelta už na Strahově nevládne a na Berbrovi a jeho lidech bylo, aby situaci rozsekli.

Smlouva mezi Jarolímem a Peltou jim to však neumožnila.

„Finanční klauzuli smlouva samozřejmě obsahuje, ale ta nás netrápí," popřel faktický vládce nad českým fotbalem, že by případné odstupné vyplacené Jarolímovi asociaci zruinovalo.

Neprojevil sebereflexi

To znění smlouvy dostalo dočasnou strahovskou vládu do úzkých. Úmluva mezi expředsedou a trenérem, že je platná až do konce roku 2020 a vypověditelná nejdříve k 31. červenci roku příštího.

„Kdyby trenér přišel s tím, že končí, abdikaci bychom přijali," potvrdil Berbr a netajil, že mu u Jarolíma chyběla sebemenší sebereflexe.

„Vůbec ji neprojevil," pravil rozčarovaně.

Reprezentační trenér nepřišel ani se sebereflexí, ani s abdikací, takže Berbr musel hledat řešení. A i když názor výkonného výboru nebyl jednotný a Jarolímova nekonkrétní analýza kvalifikačního nezdaru nebyla přijata jednoznačně, našel ho.

„Dodržíme smlouvu do 31. července příštího roku, ale za podmínek, které chceme my. Tou první je vítězství ve skupině evropské Ligy národů, ve které budeme hrát druhou ligu," vyřkl Berbr první premisu Jarolímova setrvání.

„Druhou pak postup na EURO 2020," dodal okamžitě a připomínal, že mezi koncem bojů v nově vytvářené Lize národů a kvalifikací o EURO 2020 bude čas na to Jarolímovo působení u reprezentace a dosažené výsledky vyhodnotit.

„Kvalifikace mistrovství Evropy se losuje až v prosinci příštího roku, proto onen 31. červenec. V případě, že Jarolím v Lize národů neuspěje, bude na výměnu trenéra dostatek času," objasňoval.

Nejdřív ovšem přijde čas vyjednávání. Jarolím totiž musí souhlasit, aby se Berbrem zmiňované cíle v jeho smlouvě objevily.

„Bude to na nás a nikoli na výkonném výboru, který vzejde z prosincové mimořádné valné hromady," potvrdil Berbr, že chce držet věci kolem reprezentace pevně v rukou.

I proto jasný vzkaz adresovaný Jarolímovi: „Pokud s podmínkami ve smlouvě souhlasit nebude, umožní nám to ukončit smlouvu dřív."

Pro upřesnění jen dodatek.

I když strahovská generalita nenechala na Jarolímovi nit suchou a od přílišného vlivu hráčských agentů na nominaci až po turistiku hráčů po Evropě mu vytkla desítky dalších věcí, o platu se s ním nebavila. Natož aby požadovala, aby z finančních nároků slevil.

„O tom jsme skutečně nedebatovali," ujistil Berbr.

Souhlasíte s kritikou Romana Berbra na působení trenéra Karla Jarolíma u reprezentace?
Ano, kritika je zcela adekvátní
73 %
Ne, tohle si Karel Jarolím nezasloužil
27 %
Celkem hlasovalo 8394 čtenářů.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články