Hlavní obsah

Smrdí, nesmrdí – pohled do běžcovy pračky

Smrdí, nesmrdí – hra, kterou určitě mnoho z nás hrálo, když se chystalo na další trénink. Všechno běžecké prádlo už je v koši a čeká, až jej někdo vypere. Jdete si zaběhat – a prostě nemáte co na sebe. Duchapřítomný běžec sahá do koše se špinavým prádlem, vybírá něco, co ještě dobře vypadá, rychle provede čichový test a se slovy „ještě dobrý!“ obléká vytoužené svršky. Další trénink může začít! Jenže...

Foto: Sport.cz

Co to tu tak zapáchá?!

Článek

Je snad jasné, že co nesmrdí vám, může nepříjemně zapáchat nosům všech ostatních. Zvláště pokud jste se vypravili na trénink do posilovny na pás. Příliš nepomáhá ani přestříknutí „instantní sprchou" nějaké značky „pro muže/ženy té nejlepší". Dokonce to jde i objektivně vysvětlit. Musíme se ovšem přenést na mikroskopickou úroveň.

Lidský pot sám o sobě nezapáchá. Překvapení, že? Problém ovšem je, že se na něj v podstatě ihned po vyloučení vrhají šiky bakterií, které jej různě rozkládají a zpracovávají a rozhodně si při tom neberou servítky. Vlastně smrdí ony, ne my! Výsledek je ale stejný. Navíc, když si sportovní tričko vrazíme do tašky a vytáhneme ho v posilovně až po několika hodinách s vražedným úmyslem vzít si ho na sebe, bakterie se stačí hojně rozmnožit a napáchat ještě větší paseku. Takže ani to, co je ráno z koše „ještě dobrý", nemusí splňovat přísná společenská čichová kritéria také odpoledne.

Sportovní ošacení má navíc jednu velmi nevýhodnou vlastnost, kterou je složení – většinou je z nějakého toho polyesteru či spandexu. A to jsou prokazatelně látky, které zapáchají nejdříve a nejraději. Ve srovnání třeba i s bavlnou vycházejí v tomto směru velmi špatně. Vlna se naopak bakteriím příliš nelíbí.

Platí jednoduchá rovnice: čím více potu = tím více zápachu bez ohledu na to, zda je triko zrovna v tašce nebo na vás. Pokud se v už jednou propoceném triku znovu zpotíte, dosáhnete multiplikačního efektu a dost možná se vám svým bojovým plynem podaří sestřelit z běžeckého pásu i toho chlápka vedle vás. Připravte se dále i na možnost, že se na vašem ošacení mohou díky reakci se vzdušným kyslíkem vytvořit nepěkné mapy, které půjdou velmi obtížně vyprat. Opakovaná zapářka ve cvičebním úboru vám může dodat také nějaké ty nepříjemné kožní problémy navíc, podráždění, vyrážky, akné.

Dermatologové tedy jednoznačně doporučují minimálně spodní prádlo použít vždy čisté, vyprané. Ale ani s praním to nepřehánějte. Většinou nelze použít vyšší prací teploty než 30-40° C. Určitě byste neměli používat aviváž. Ta totiž na látce sportovního svršku vytvoří film zachytávající bakterie a poskytující jim ochranu před dalším praním. Mohlo by se vám pak lehce stát, že prádlo bude zapáchat i čerstvě po vyprání.

Berete si někdy na běhání už použité věci?
Ano.
70,2 %
Ne.
20,7 %
Pouze výjimečně.
9,1 %
Celkem hlasovalo 392 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Prát