Hlavní obsah

Sparta - Plzeň 0:2Plzeň s přehledem dokráčela k výhře na Spartě a vede extraligu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
10. Schleiss 0 : 1
17. Straka 0 : 2
Záznam online reportáže

Praha

Pětizápasovou šňůru venkovních zápasů zakončili hokejisté Plzně v předehrávce osmnáctého extraligového kola vítězstvím 2:0 na Spartě, čímž ukončili sérii tří proher a zároveň se vyhoupli do čela tabulky o bod před druhou Kometu a třetí Třinec. Západočeši o svém triumfu, který v O2 areně sledovala rekordní divácká návštěva probíhající sezóny, rozhodli už v úvodní třetině, v níž vstřelili oba góly. Pražané vyšli bodově naprázdno podruhé v řadě, s Plzní padli potřetí za sebou.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Útočník Plzně Jan Schleiss (vpravo) překonává Samiho Aittokallia v brance Sparty.

Článek

Sparta do utkání nastoupila už bez obránce Petra Zámorského, s nímž kvůli neuspokojivým výkonům předčasně ukončila smlouvu, a rovněž bez obvyklého kapitána Jaroslava Hlinky, jenž se v úvodu sezóny trápil, a tak po dohodě s klubovým vedením bude mít až do listopadové reprezentační přestávky zápasovou pauzu.

Západočeši byli od úvodních minut mnohem aktivnější a nebezpečnější než domácí, a na konci desáté minutě šli po zásluze do vedení. Schleiss tvrdě vypálil z pravého kruhu do protějšího horního růžku a poprvé od úvodního extraligového kola se dočkal gólu.

V sedmnácté minutě už měla Plzeň dvougólové vedení. Střelu Petra Straky gólman Aittokallio vyrazil jen před sebe a dojíždějí sparťan Forman, který po Hlinkovi převzal kapitánské céčko, nešťastně hokejkou poslal puk do vlastní branky.

Výměna gólmanů Spartu nenastartovala

Od druhé třetiny se do branky Pražanů postavil David Honzík, jenže výkon jeho spoluhráčů v poli se příliš nezlepšil. Do nadějných příležitostí se sice dostali Kumstát s Pechem, jinak si ale Plzeň náskok s poklidem hlídala. A přestože už se do útoku nehnala tolik jako v první dvacetiminutovce, v defenzivě byla i nadále pozorná, takže její gólman Svoboda moc těžkých situací řešit nemusel.

Sparta se sice snažila, jenže dál se jí nedařilo dostávat až před Svobodu a nenašel se v jejím týmu nikdo, kdo by dokázal ostatní strhnout. A protože si nedokázala pomoct ani v přesilovkách, Škodovka účelnou hrou bez potíží zápas kontrolovala. Čtyři a půl minuty před koncem základní hrací doby zkusili domácí na chvilku hru bez brankáře, málem ale inkasovali třetí gól, Hollweg ale v oslabení prázdnou klec přes celé hřiště netrefil.

Plzni to ale nemuselo vadit, dlouhou šňůru venkovních zápasů zakončila vítězně a vyhoupla se do čela soutěže. I díky druhému čistému kontu Miroslava Svobody v sezóně, kterému v poslední minutě pomohla po střele Uhra tyčka a pak v samém závěru vychytal i Formana.

HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň 0:2 (0:2, 0:0, 0:0)
Branky a nahrávky: 10. Schleiss (Mertl, Kaňák), 17. P. Straka. Rozhodčí: Hribik, Hradil - Hynek, Zíka. Vyloučení: 4:4. Bez využití. Diváci: 9038.
Sparta: Aittokallio (21. Honzík) - T. Pavelka, Tomáš Dvořák, Kalina, J. Mikuš, Piskáček, Švrček, Nedomlel - Forman, Pech, Smejkal - A. Kudrna, P. Vrána, Uher - Reichenberg, Klimek, Říčka - Saponari, Rousek, Kumstát. Trenéři: Kalous a J. Nedvěd.
Plzeň: M. Svoboda - Čerešňák, J. Kindl, Jones, D. Sklenička, Kaňák, Moravčík - Gulaš, Mertl, Schleiss - Indrák, Stach, D. Kubalík - M. Chalupa, Kracík, P. Straka - Hollweg, Preisinger, Kodýtek. Trenéři: Martin Straka, Vlasák, Jiří Hanzlík a Čihák.

Reklama

Související témata: