Hlavní obsah

Pohádková privilegia! Brazilec s tátou si u boháčů vydupali neuvěřitelné výhody

Paříž

Přišel za výjimečnou cenu - 222 miliónů eur, má i mimořádné postavení. Na hřišti i mimo ně. Další hvězdy týmu těžko na něco takového mohou jen pomyslet. Brazilec Neymar je zkrátka klenot, který má v miliardářském PSG zajištěna nebývalá privilegia.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Brazilec Neymar z PSG při utkání s Anderlechtem. Jakoby chtěl říct: Já můžu všechno!

Článek

V jedenácti zápasech za pařížský celek dal Neymar deset gólů, dalších osm připravil. Spolu s mladičkým Kylianem Mbappém a Edinsonem Cavanim vystříleli pro tým první místo ve francouzské lize. Daří se jim i na mezinárodní scéně. Fanoušci jsou spokojeni. Ale ne každému se Neymarovy výhody líbí. Zejména Cavani je z toho rozhozený. Alespoň s takovými informacemi přišel list Le Parisien a přinášejí je i další média.

Některé výhody jsou bezpochyby jedinečné, jiné možná těžko vynutitelné.

Tak zaprvé. „Žádná obranná činnost." Neymar v ní rozhodně nijak neoslňuje, nikdy se do ní nehrnul, na druhé straně žádný trenér sám od sebe jej do bránění nikdy vehementně netlačil. Proč také? Na hřišti je kvůli něčemu jinému. Ale mít to „zakotvené téměř zákonem" je mimořádné.

Za druhé: „V tréninku do něj hráči nesmějí jít příliš tvrdě!" Těžko očekávat, že by se našel takový dobrodruh, který by chtěl Neymara v přípravě záměrně zmrzačit. Ale jistota je asi jistota. Jak je však tento příkaz ventilován? Visí snad v šatně, nebo to kouč před každým tréninkem připomíná? Tvrdšímu kontaktu v absolutně konkurenčním prostředí mezi hráči  to rozhodně nemusí vždy zabránit.

Dusno v kabině?

Za třetí: „Od příští sezóny má Neymar rozhodovat, kdo bude kopat v týmu penalty." Opět zásah do trenérových pravomocí a dalších zvyklostí. Hledejme souvislosti s nedávným konfliktem mezi Neymarem a Cavanim. Brazilec údajně šel za koučem Unaiem Emerym, že chce zahrávat pokutové kopy. Jenže uruguayský kanonýr má prý ve smlouvě klauzuli, že coby případný nejlepší střelec nejvyšší francouzské soutěže dostane prémii milión eur. Kouč se měl obrátil na šéfa klubu a ten prý nabídl Cavanimu tuto sumu, když se penalt vzdá. Ten to ale odmítl s tím, že už v minulosti dost ustupoval Ibrahimovicovi a že nárok teď má on sám. Může být ještě docela dusno...

Za čtvrté. „Neymar má přidělené dva osobní fyzioterapeuty." Pro upřesnění. Výhradně pro sebe. A zase tedy to výjimečné postavení...

Za páté. „Neymar není povinen používat oficiální klubové produkty s logem klubu." Hráči bývají zpravidla sankcionováni, když se dopustí prohřešku v téhle oblasti. Mnohdy to může vést k jejich velkým problémům. U Neymara nikoli. Tohle se ho vůbec netýká. Podle všeho tedy může navenek používat i jiné značky, a tím pádem si dost možná ještě přivydělávat jinak.

Kdo něco takového má? Ronaldo? Messi? Určitě si také nemohou stěžovat. Ale Neymar je v tomto směru asi jedinečný.

Reklama

Související témata: