Hlavní obsah

Kodaň - Zlín 3:0Lüftner skolil krajany, takže Zlínu zbývá po prohře v Kodani už jen bohapustá teorie

MinutaMin. Tým Hráč Akce
40. Lüftner 1 : 0
49. Verbič 2 : 0
92. Verbič 3 : 0
Záznam online reportáže

Kodaň/Praha

Za úplného otloukánka sice fotbalisté Zlíně ve čtvrtém duelu základní skupiny Evropské ligy v Dánsku nebyli, přesto i druhý zápas na venkovním hřišti prohráli. A opět s nulou a stejně jako v říjnu v Moskvě 0:3. Po slibném výkonu v první půli je skolil krajan ve službách Kodaně Lüftner, jenž pět minut před přestávkou ztrestal zlínskou liknavost při standardní situaci, Slovinec Verbič se k němu hned po půli přidal a Páníkův tým tak vyšel zase naprázdno. Po čtyřech kolech je v tabulce se dvěma body poslední a jeho naděje na další účinkování v pohárové Evropě se pohybují v oblasti bohapustých teorií.

Foto: Jens Dresling, ČTK/AP

Michael Lüftner (uprostřed) oslavuje se spoluhráči z Kodaně gól proti Zlínu v Evropské lize.

Článek

„Tři zápasy na rozkoukání v pohárové Evropy stačily, už byste si neměli počínat jako nováčkové," nabádal zlínský kouč Páník své svěřence před kodaňskou odvetou a ti kupodivu na jeho apel v Telia Parku slyšeli.

A nešlo zdaleka jen o bezbrankový stav, který čtyřicet minut drželi, ale především o sympatický fotbal, jenž téměř celou první půli předváděli. Po ustrašenosti či nervozitě ani stopy, naopak je ctila odvaha, permenentní napadání domácích a až překvapivá aktivita, s níž do zápasu vyrukovali.

Český legionář nasměroval Kodaň za výhrou

I proto vyrovnaná partie, v níž si evidentně zaskočený dánský mistr nevěděl s pojetím praktikovaným Páníkovým týmem rady a chaoticky hledal recept, jak proniknout organizovanou zlínskou obranou. Jedinou hrozbu pro Dostála, jenž dostal v bráně přednost před zkušenějším Zlámalem, tak představovala střela Toutouha z otočky devět minut před přestávkou.

Český legionář v dánských službách Lüftner to nakonec byl, kdo už se nemohl na střeleckou nemohoucnost spoluhráčů dívat a ukázal jim, jak si s defenzivou hostů poradit. Za očividného nezájmu Gajiče a spol. si naběhl na centr Bengtssona z trestného kopu a přesnou hlavičkou otevřel skóre.

Lüftnerův příklad opravdu zapůsobil.Slovinec. Verbič se nechal inspirovat, čtyři minuty po  půli napřáhl z dobrých osmnácti metrů a Dostál plachtil vzduchem marně.

Zlín se sice ještě pokusil vzepřít, ale když Vukadinovič tváří v tvář Olsenovi dánského brankáře nepropálil a Jiráčkova rána skončila na břevnem, nebylo už co řešit.

Kodaň si výhru zkušeně pohlídala a poté, co střídající Amankwaa trefil v poslední minutě tyč, nakonec po druhém gólu Verbiče vyprovodila Zlín se stejným přídělem, jako moskevský Lokomotiv na konci října v Rusku.

Utkání 4. kola základní skupiny F fotbalové Evropské ligy:
FC Kodaň - Fastav Zlín 3:0 (1:0)
Branky: 41. Lüftner, 49. a 90. + 2.Verbič. Rozhodčí: Dabanovič - Djukič, Tatar (všichni Černá Hora). ŽK: Sotiriou, Zeca.
Kodaň: Olsen - Ankersen, Vavro, Lüftner, Bengtsson - Kusk (64. Falk), Zeca, Matič, Toutouh (72. Amankwaa) - Sotiriu (64. Pavlovič), Verbič. Trenér: Solbakken.
Zlín: Dostál - Kopečný, Bačo, Gajič, Holzer - Traoré, Janíček (54. Hnaníček), Jiráček - Ekpai (75. Železník), Diop (64. Mehanovič), Vukadinovič. Trenér: Páník.

Reklama

Související témata: