Hlavní obsah

Slovenský důchodce senzačně vyhrál v New Yorku!

Maratón v New Yorku je největším závodem svého druhu na světě. Běhá se od roku 1970 a nyní se ho každoročně účastní přes 50 000 lidí z celého světa, kteří buďto splnili přísná kritéria, nebo měli štěstí v účastnické loterii. Ne vždy se ale stává, aby ve své kategorii zvítězil našinec, obyvatel našeho kdysi společného státu. Jánu Hazuchovi se to letos podařilo!

Foto: Profimedia.cz

New York City Marathon platí za nejprestižnější na světě.

Článek

74letý vytrvalec Ján Hazucha dokázal na největším maratónu světa zvítězit ve své kategorii od 70 do 74 let, a to časem, který bychom mohli nazvat úctyhodný i v případě mnohem mladších běžců. 3 hodiny, 34 minut a 14 vteřin znamenalo letos úspěch nejvyšší. Slovenskému důchodci se tak splnil dlouholetý sen. Hazucha cestuje a běhá vytrvalecké závody po celém světě. Často si v kategorii odnáší ty nejvzácnější trofeje.

V New Yorku dokázal setřást jak druhého Holanďana Alberta Wieringa, tak i třetího domácího běžce Pedra Galvu. Sám Slovák si svým vítězstvím nemohl být dlouhou dobu jistý. Noc před závodem nespal dobře a při samotném závodu na něj bylo nezvykle zima. Po doběhu do cíle téměř ihned telefonoval domů manželce, aby se podělil o první dojmy.

Newyorská výhra je pro něj doposud největším triumfem. I v předchozích letech ale dokázal Hazucha vybojovat zlato. Třeba na nejstarším maratónu v americkém Bostonu v roce 2015. Svou kategorii v témže roce vyhrál i v zemi původu maratónu, v řeckých Athénách. A o dva roky dříve triumfoval v německém Berlíně. Na stupních vítězů jste jej mohli zahlédnout také kupříkladu v Praze, v Košicích nebo ve Vídni.

I přes svůj pokročilý věk dokáže slovenský vytrvalec podávat vyrovnané výkony a i v tomto věku je schopen zaběhnout několik maratónů ročně v čase kolem tří a půl hodiny. Ještě ve svých jednašedesáti letech se na maratónské distanci dokázal přiblížit magické hranici tří hodin na necelých šest minut.

Reklama

Související témata: