Hlavní obsah

Odvracíme národní katastrofu. Bude fotbalová velmoc chybět po 60 letech na MS?

Jedné z fotbalových velmocí vážně hrozí, že příští mistrovství světa se odehraje bez ní. Itálie si přivezla z úvodu baráže ve Švédsku nepříjemné manko 0:1 a v pondělí večer (20:45) tak čeká v milánské odvetě na svěřence Giampiera Ventury pořádně těžká práce. Pod Apeninami však stále převládá optimismus.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Italský reprezentant Antonio Candreva po porážce ve Švédsku. Dokáže Squadra Azzura v odvetě vybojovat postup?

Článek

Pro zemi jako Itálie by byla neúčast na MS po dlouhých 60 letech hotovou katastrovou. Nicméně v pátek v Solně nedokázala dát Švédům gól, navíc po trefě Jakoba Johanssona sama inkasovala a vyhlídky do odvety tak nejsou extra růžové. I proto zkušený gólman Gianluigi Buffon žádá fanoušky o maximální podporu.

„Je to naprosto klíčový zápas pro nás, celou zemi a pro historii našeho národního týmu vůbec," nastínil 39letý brankář důležitost večerního klání.

Sám zažil s reprezentací spoustu úspěchů včetně zisku titulu mistrů světa v roce 2006, ale také řadu propadáků. Barážový krach však ještě ne.

Fanoušci, sjednoťte se

„Ve své kariéře jsem už podobné momenty zažil. Někdy to dopadlo dobře, jindy ne. Teď už ale není čas na slova a přání, musíme předvést něco na hřišti. Věřím, že nás podpoří fanoušci a nebudou od začátku reagovat negativně. Doufám, že na zápas nepřijdou příznivci Juventusu, AC nebo Interu Milán, ale pouze fanoušci Itálie. Sundejte klubové barvy a sjednoťme se," burcuje Buffon.

Italský tisk si však příliš nepřipouští, že by je Sevřené odstranili Azzuri z cesty na šampionát. „Probijeme se tam," hlásí například titulní strana listu Corriere dello Sport.

To konkurenční La Gazzetta dello Sport připouští možné komplikace a v duchu Buffonových slov označila zápas jako „Všechno, nebo nic" s tím, Venturův tým se bude snažit odvrátit „apokalypsu."

Byla by to hořká pilulka...

I třeba legendární Dino Zoff věří, že reprezentace nakonec postoupí. „Když dáme rychlý úvodní gól, bude vše mnohem snazší. Nepostoupit na mistrovství světa po 60 letech by byla hodně hořká pilulka ke spolknutí," řekl mistr světa a Evropy pro list La Stampa.

Nicméně se pozastavil nad nářky na přílišnou kritiku kouče Ventury. On sám byl prý coby hráč i trenér pod mnohem ostřejší palbou. „Upřímně, proti Švédům jsme byli špatní. Tak prostě dnes večer hrajme výborně, ukažme charakter a postupme na MS," vzkázal svým následovníkům někdejší gólman.

A nebyla by to Itálie, aby se nespekulovalo o pozici trenéra. Venturovy vyhlídky na setrvání u národního týmu jsou prý velmi špatné. Nabízí se tedy hned několik slavných jmen. Ale třeba bývalý kouč Anglie a Ruska Fabio Capello možnost návratu na reprezentační lavičku odmítl. Sám ale doporučil Carla Ancelottiho, jenž je po vyhazovu z Bayernu volný.

„Já už jsem si toho na reprezentační úrovni užil dost. Ancelotti je ale v ideálním věku, má skvělé zkušenosti, a právě tahle pozice mu ještě chybí, aby jeho mise byla kompletní," uvedl Capello pro server Quotidiano Sportivo.

Postoupí fotbalisté Itálie z baráže na MS 2018?
Ano
55,5 %
Ne
44,5 %
Celkem hlasovalo 7205 čtenářů.

Reklama

Související témata: