Hlavní obsah

Keňani už dlouhá léta mezi sebe nikoho nepustili. Známe nejlepší maratónce světa za letošní rok

Když se řekne maratón, většina lidí si asi představí skupinu vysokých, hubených, a hlavně rychlonohých Keňanů, popřípadě ještě možná Etiopanů. Není tedy náhoda, že když Asociace mezinárodních maratónů a dálkových běhů (AIMS) pod IAAF volila nejlepší maratónce za rok 2017, vybrala Keňany jak v mužích, tak ženách. Obě jména se letos skloňovala více než dost.

Foto: Profimedia.cz

Eliud Kipchoge - nejlepší maratónec světa roku 2017

Článek

Galavečer se slavnostním vyhlášením se snad ani nemohl konat jinde než v řeckých Athénách, prastarém domově a místě vzniku maratónu tak, jak jej známe dnes. Na večeru se setkali zástupci 435 nejvýznamnějších a nejprestižnějších maratónských závodů z celého světa, konkrétně ze 114 států. Nechyběl samozřejmě Athens Marathon, Berlin Marathon, Boston Marathon, Comrades nebo Tokyo Marathon, abychom jmenovali alespoň některé z nich.

V mužské kategorii byl už tři roky po sobě za nejlepšího maratónce roku zvolen Eliud Kipchoge, o němž jsme hned zpočátku roku slyšeli hlavně jako o jedné ze tří tváří projektu Breaking2, jenž si předsevzal posunout hranice lidských možností a pokusit se zdolat trať o délce 42 195 metrů v čase pod 120 minut. Loni také dokázal zvítězit jak v Londýně, tak na olympiádě v Riu. Letos vkládal velké naděje do Berlína. Tam sice rovněž zvítězil, ale kvůli nepřízni počasí se mu nakonec nepodařilo vylepšit světový rekord. V současných tabulkách je veden jako třetí nejrychlejší maratónec historie, když od druhého Bekeleho z Etiopie jej dělí pouhé dvě vteřiny a od prvního Kimetta, rovněž z Keni, osm vteřin.

Jeho letošní čas z Berlína nepatří ke Kipchogeho nejkvalitnějším. I tak ale 2:03:32 ční jako nejrychlejší výsledek letošního roku. Na uzavřeném závodním okruhu pro formule 1 a za speciální asistence se Kipchogemu v italské Monze letos také podařil vůbec nejrychlejší maratónský čas vůbec 2:00:25. Ten se ovšem v oficiálních tabulkách neobjevuje.

Mary Jepkosgei Keitanyová odbržela titul už popáté a vyrovnala se tak britské závodnici Paule Radcliffové, která dodnes drží platný světový rekord s hodnotou 2:15:25. Zhruba o minutu a půl se oproti ní zpozdila právě Keitanyová s časem 2:17:01 z letošního Londýna, odkud si odnesla vítězství. Právě tímto svým výkonem drží Keitanyová světový maratónský rekord kategorie women's only.

"Eliud a Mary opravdu nastavili v roce 2017 nové standardy. Mám radost, že jejich výkony ocenilo i 435 našich členů právě v Athénách, domovském městě maratónu," řekl k tomu prezident AIMS Paco Borao.

Reklama