Hlavní obsah

Smrtelný pád ve stokilometrové rychlosti! Sjezdař Poisson vletěl do lesa

Nakiska/Praha

Tragické úmrtí francouzského sjezdaře Davida Poissona, který v pondělí podlehl ve 35 letech zraněním po pádu v tréninku v kanadském zimním středisku Nakiska, pravděpodobně částečně zavinila i nedostatečná bezpečnostní opatření. Podle oficiálního vyjádření svazu se bronzový medailista z MS 2013 při pádu ve vysoké rychlosti dostal přes ochranné sítě u trati a narazil do stromu. Jeho kolegové jsou z neštěstí v šoku.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

David Poisson na archivním snímku slaví třetí místo ve sjezdu při SP v Santa Caterině v roce 2015.

Článek

Podle informací očitého svědka upadl Poisson krátce před cílem ve zhruba stokilometrové rychlosti a proletěl dvěma tzv. B-ochrannými sítěmi, které se nacházely v těsné blízkosti lesa. Následně narazil do stromu. „Záchranáři se jej pokoušeli přibližně půldruhé hodiny resuscitovat, ale marně," cituje server deníku Blick zdroj blízký švýcarskému národnímu týmu.

Právě Beat Feuz či Patrick Küng a další členové švýcarského výběru měli na stejné sjezdové trati jen hodinu jízdy autem od Calgary trénovat, ale kvůli údajně nedostatečným bezpečnostním opatřením v Nakisce další přípravu odmítají.

„Vybavení ochrannými sítěmi je v Nakisce kritické, některé jsou nebezpečně blízko lesních porostů," postěžovali si. V úvahu nyní přichází přesun do střediska Panorama, které se nachází ve stejném regionu.

Kondolence z celého světa

Poisson ve Světovém poháru stanul jedinkrát na stupních vítězů, v prosinci 2015 skončil třetí ve sjezdu v Santa Caterině. Na olympijských hrách bylo jeho maximem sedmé místo ze sjezdu ve Vancouveru v roce 2010. Jeho úmrtí hluboce zasáhlo svět alpského lyžování.

Tragický Poissonův karambol všem lyžařům znovu připomněl, jak rizikový jejich sport je. Smrtelné úrazy jsou v posledních letech při závodech Světového poháru velice řídké, větší nebezpečí ale hrozí při tréninku, kde nejsou tratě tak přísně zabezpečené. V Nakisce, kde se v roce 1988 jely olympijské soutěže, byly kolem sjezdovky ochranné sítě takzvané kategorie B.

„Z takové tragické zprávy jsem strašlivě smutný. Přeju jeho rodině hodně sil! Navždycky budeš v mém srdci, kamaráde," reagoval na Poissonovo úmrtí  na sociálních sítích německý slalomář Felix Neureuther. „Tohle je zdrcující," přidala se americká hvězda Lindsey Vonnová.

"Tvůj smích nám bude chybět," vzkázala Švýcarka Lara Gutová. Kondolenci poslali mimo jiné i Ted Ligety, Steven Nyman, Erik Guay, Marie-Michele Gagnonová či další sportovci, například francouzský biatlonista Simon Fourcade.

Reklama